6 milyon emekliye kök maaş darbesi

6 milyon emekliye kök maaş darbesi
Seçimden önce en düşük emekli aylığını 7 bin 500 TL'ye çıkaran hükûmet kök aylığı değiştirmediği için zam gelse de maaşlar aynı kalıyor. Ocakta ne olacağı meçhul?Emekliler açlık sınırının yarısı etmeyen maaşlarla yaşama tutunmaya çalışıyor. Emekli dernekleri, “TÜİK var olan enflasyonu yanlış ölçüyor. Enflasyona göre zam sözü rafa kalkmalı. Kök aylıklara seyyanen zam yapılmalı” diyor

6 milyon emekli temmuz ayında yüzde 25 oranında zam yapılmasına rağmen 1 Ocak’taki ile aynı tutarda (7 bin 500 Türk Lirası) maaşla yetiniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14/28 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesinde “Emekli maaşlarına yüksek zam yaptık.” diyerek, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL’ye çıkarıldığını “müjde” diye ilan etmişti.

13.jpg

EMEKLİ AYLIKLARI AYNI MI KALACAK?

Ancak kök aylığın artırılmadı, aradaki fark Hazine tarafından “Devlet katkısı” ismi altında emekli maaşlarına ilave edildi. Ocak ayında kök aylığa zam yapılmadan ilan edilecek oranlar en düşük emekli aylığını değiştirmeyecek.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, “Ocak ayındaki zam 7 bin 500 TL’nin üzerine yapılmalı.” dedi.

“Devlet katkısıyla 7 bin 500 liraya yükseltilen kök aylıkların en düşüğü 5 bin 500 lira seviyesinde.” diyen Ergün’e göre, 5 bin 500 liralık kök aylığa yüzde 50 zam uygulansa bile en düşük emekli aylığı 8 bin 250 lira olacak.

16.jpg

“7 BİN 500 TL KÖK AYLIK KABUL EDİLMELİ, ZAM ÜZERİNE GELSİN”

Ergün şöyle devam etti: “Bu durumda devlet katkısıyla 7 bin 500 lira aylık alan bir emeklinin aylığına aslında yüzde 10 zam yapılması anlamına gelecek. Kök aylığı 5 bin 500 ile 7 bin 500 lira arasında olan emeklilerin aylıklarına ise kök aylığının seviyesine göre yüzde 20 veya yüzde 33 düzeyinde zam yapılacak.”

Etiketler :