32 Yıllık Dev Şirketin İflas Ederek Çöküşü!

32 Yıllık Dev Şirketin İflas Ederek Çöküşü!
Türkiye'nin önde gelen teknoloji mağazası Bimeks, finansal sorunlarla boğuşarak iflas etti. Tedarik sıkıntıları ve küresel güven krizi şirketin çöküşüne neden oldu.

Türkiye’de üretim ve satış alanında faaliyet gösteren on binlerce firma bulunuyor. Bu firmalar, yaptıkları satışlar ve sağladıkları istihdam ile öne çıkıyor. Sanayi üretiminde lider şehirler olan İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Kocaeli, Eskişehir ve Konya, perakende satışta da önemli rollere sahip. Bir zamanlar Türkiye’nin en büyük teknoloji mağazası olan Bimeks, bu şehirlerde faaliyet gösteren firmalardan biriydi.

headline-3-jpg.webp

BÜYÜME SÜRECİ VE SATIN ALMALAR

1989 yılında kurulan Bimeks, küçük bir dükkânda ticari faaliyetine başladı. Başarılı hamlelerle Türkiye’nin öncü teknoloji mağaza markası haline geldi. 2013 yılında rakiplerini satın alarak sektörde en büyük olduğunu kanıtladı. İngiliz markası Electro World ve Darty, Bimeks tarafından satın alındı. Bu satın almaların ardından Bimeks adına üzücü süreç başladı.

FİNANSAL SORUNLAR VE TEDARİK SIKINTILARI

Bimeks, sektörde tanınmaya başlayınca büyüme faaliyetlerine hız verdi. Ancak finans bölümünde sorunlar yaşandı. 2016 yılında daha büyük bir krizle karşılaştı. Tedarikçilerine sağlanan kredi limitlerine kesinti uygulandı. Bu nedenle ürün temin etmede sıkıntılar yaşandı. O dönemde Bimeks mağazalarında birçok reyon boş kaldı.

bimeks-jpg.webp

KÜRESEL GÜVEN KRİZİ VE BORÇ SORUNLARI

2016 yılının son çeyreğinde Bimeks’in finansal durumu daha da kötüleşti. Ekonomik sorunlardan dolayı Türk şirketlerine olan küresel güven azaldı. Bimeks borçlarını ödeyemez hale geldi. Yapılandırma çalışmaları da başarısız oldu. Bankalardan kredi çekmek istedi ancak olumsuz yanıt aldı.

MAĞAZA KAPANMALARI VE İFLAS KARARI

2018 yılından itibaren işler daha da kötüye gitti. 50’yi aşkın şehirde 200 mağazası bulunan Bimeks, kapatma kararlarını peş peşe aldı. Bu süreçte birçok mağaza kapatıldı ve yüzlerce çalışan işsiz kaldı. Borsa İstanbul’da işlem gören ilk teknoloji perakende şirketi Bimeks, 2019 yılında Borsa İstanbul’dan çıkarıldı. 2021 yılına gelindiğinde şirketin iflasına karar verildi. Bu kararla 32 yıllık dev teknoloji firması faaliyetlerine tamamen son verdi.

turkiyenin-ilk-teknoloji-magazasi-bimeks-iflas-etti-1024x576.webp

Türkiye’nin en büyük teknoloji mağazası Bimeks’in iflası böyle gerçekleşti. 1989’da kurulan Bimeks, 2021 yılında iflas ederek faaliyetlerine son verdi. 32 yıllık bu dev firma, finansal sorunlar ve küresel güven krizi nedeniyle tarihe karıştı.