2024'ün Ekonomisine Damga Vuracak Olay Belli Oldu!

2024'ün Ekonomisine Damga Vuracak Olay Belli Oldu!
2024 yılının ekonomik öngörüleri belli oldu. Enflasyon, zamlar, maaşlar, vergiler derken bu yıla damga vuracak olay 'mücadele' olacak.

2024 yılı zamlarla başladı. Zam haberleri neredeyse her kalemde karşımıza çıkıyor. Zamlar, enflasyon, maaşlar ve vergiler derken yeni yıla damga vuracak olay belli oldu. Bu yılın ekonomisi 'mücadele' içinde geçecek.

DW Türkçe'ye değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu'na göre, Türkiye ekonomisi 2024 yılına maaş artışlarıyla birlikte canlı bir taleple girecek.

Vatandaşların gelecek aylara dönük enflasyon beklentisinin hâlâ yüksek seyrettiğine, bu nedenle daha da pahalanmadan ihtiyaçlarını satın alma yoluna gideceklerini ifade eden Prof. Kozanoğlu, "Yerel seçimlere böyle girilecek. Ancak ilkbahar ile birlikte ekonomik talep düşecek. Hele asgari ücretin yılda bir kez belirlenmesi anlayışı sürerse, her ay geniş kitlelerin satın alma gücü zayıflayacak" öngörüsünde bulunuyor.

YOKSULLUK ORANI DAHA DA ARTACAK

İşsizlik rakamlarının yüksek seviyelere çıkmasıyla sonbahar döneminde yoksulluk da zirve yapabilir.

"2019'daki gibi yüzde 13,7 gibi bir işsizlik oranı gözlemlenebilir. Asgari ücretin norm ücret haline geldiği bir ortamda, düşük emekli maaşlarını da hatırlarsak, sonbaharla birlikte ciddi yoksullaşma belirtileri ortaya çıkabilir. 28 Mayıs seçiminden önceki düşen gelirleri borçlanarak telafi etme seçeneği de ortadan kalktı. Böylelikle satın alma gücünün zayıfladığı, yoksulluğun yaygınlaştığı, sorunlu banka kredilerinin arttığı, toplumsal huzursuzluğun tırmandığı bir süreç bizi bekliyor olabilir."