Yağmurlu dönemde kuruyan göller: 7 bin 500 yıllık gizem çözüldü
Avustralya’nın K’gari Adası, berrak tatlı su gölleriyle ünlü. Ancak Adelaide Üniversitesi araştırmacıları, adadaki göllerin yaklaşık 7.500 yıl önce, orta Holosen döneminde büyük bir kuraklık yaşadığını ortaya koydu.
TARİHİ KURAKLIK ORTAYA ÇIKTI
Araştırmacılar, K’gari’deki eski göllerin tortu katmanlarını inceledi. Elde edilen veriler, o dönemde göllerin kuruduğunu gösteriyor.
İlginç olan ise bu kuraklığın, o zamanlar genel olarak bugünkünden daha yağışlı bir dönemde yaşanmış olmasıydı.

RÜZGAR VE YAĞIŞIN ROLÜ
CSIRO’dan Dr. Harald Hofmann, bölgesel rüzgar sistemlerinin yağışın hangi göllere düştüğünü etkilediğini belirtti. Minjerribah Adası’ndaki göller yağmurdan faydalanırken, K’gari gölleri kurumuştu.

TORTU KATMANLARI “KAYIP SU”YU GÖSTERİYOR
Araştırma ekibi, bazı göllerin tortu katmanlarının eksik olduğunu fark etti. Bu, göllerin yaklaşık 7.500–5.500 yıl önce suyla dolu olmadığını ve kuraklık yaşandığını ortaya koydu.
ASKİ açıkladı: Ankara barajları dolulukta sınıfta kaldı
GÖLLER K’GARİ’NİN GÖZLERİ
Butchulla halkı için bu göller, “K’gari’nin Gözleri” olarak biliniyor. Araştırmaya katılan Conway Burns, bu suların adanın ruhunu ve ataların mirasını yansıttığını vurguladı. “Bu sular bizim sahip olduğumuz değil, korumamız gereken değerlerdir,” dedi.
Bilim insanları, iklim değişikliğinin gölleri nasıl etkileyeceğini tam olarak bilmediklerini belirtiyor. Kuraklık ve aşırı yağışın birlikte gölleri tehdit edebileceğine dikkat çekiliyor.