Mustafa K. Erdemol
Suikast Girişiminden Kurtulduğu İddia Edildi: Abbas’ı Neden Öldürmek İsteyebilirler?
Yalan haber diyen de var ama eğer doğruysa Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın konvoyuna "Ebu Cendel'in Çocukları" isimli bir örgüt saldırmış, olayda Abbas’ın korumalarından biri ölmüş. İsrail’in Gazze’ye insanlık dışı saldırısı sırasında Filistin Başbakanı’nı öldürmeye kalkmak akllı insan işi değil kuşkusuz. Bu nedenle Filistinlilerce pek sevilmediği bilinen Abbas’ın, kendisine sempati kazandırmak için düzenlediği sahte bir suikast girişimi bile olabilir bu diye düşünüyorum açıkçası. Grubun Batı Şeria'da, yani Abbas’ın hükümet ettiği bölgedeki Filistin güvenlik teşkilatı içinde örgütlü olması da bunu düşündürtüyor insana doğrusu.
Bendeniz Ebu Cendel’in Oğulları adlı bir örgüt olduğuna pek inananlardan değilim, belirteyim. Ne işe yaradığı, amacının ne olduğu bilinmeyen bir grup bu sadece. Geçtiğimiz günlerde Abbas’a İsrail’e karşı harekete geçmesi için 24 saat mühlet vermişti. Nisan 2002'de Cenin mülteci kampını savunmak için verilen mücadeleye önderlik eden Filistin hükümetine bağlı subay Yusuf Ahmed Raihan'ın anısına Ebu Cendel'in Oğulları adını kullanıyor. Raihan'ın takma adı Ebu Cendel'di.
Bu suikast girişimi gerçek olmasa da Abbas’ın öldürülmek istenmesi kimse için şaşırtıcı olmaz. Abbas İsrail’den çok Filistinlilerin hedefi durumunda çünkü. Filistinlilerin hem de hayli fazla tepkisini toplayan bir figür olan Abbas’a hain diyenlerin sayısı da az değil. Salı günü açıklanan bir Filistin kamuoyu araştırmasına göre Filistinlilerin yüzde 78'i uzun süredir iktidarda olan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın istifa etmesini istiyor. 15-18 Eylül tarihleri arasında Batı Şeria ile Gazze'de 1.270 Filistinliyle görüşülerek yapılan anket, “Filistin Anket ve Politika Araştırmaları Merkezi”ni yöneten deneyimli Filistinli anketör Halil Şikaki tarafından gerçekleştirilmiş.
Neden sevilmediğini anlatmayı deneyeyim; Abbas 2005 yılında Hamas'lı rakiplerinin boykot ettiği bir seçimle dört yıllık bir dönem için Başbakan oldu. Aradan geçen onca yıla, Abbas’ın süresinin 2009’da dolmasına rağmen yeniden bir genel seçim yapılmadı ülkede. Biraz da bu yüzden Filistinlilerin ne kadarı Hamas’ı, ne kadarı El Fetih’i destekliyor biliyor değiliz. Seçime gitmeme ısrarı yönetimden vazgeçmek istememesiyle ilgili. İsrail ile ABD de, “her dediklerini yapan” bu adamdan memnunlar. Abbas bu iki ülkenin desteğinden aldığı güçle 15 yıl sonra yapılacak olan seçimleri Nisan ayında iptal etmişti, anımsarsınız.
Geçtiğimiz yıllarda Filistin yönetimine karşıtlığıyla bilinen aktivist Mizar Banat’ın gözaltında öldürülmesi Abbas rejiminin vahşi yüzünü ortaya seren bir gelişmeydi. Binlerce Filistinli, yönetimin yolsuzluklarına karşı mücadele veren Banat’ın ölümünü günlerce protesto etmişti. Banat, Abbas'ın, El Fetih'in Hamas karşısında utanç verici bir yenilgiye uğrayacağı düşüncesiyle Nisan ayında iptal ettiği parlamento seçimlerinde adaydı. Abbas’ın her türlü muhalefete hoşgörüsüzlüğüne örnek olarak Banat’ın öldürülmesi gösterilir.
Filistin Yönetimi 1990'larda İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasında yapılan geçici barış anlaşmalarıyla kuruldu. Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nin bazı bölümlerinde sınırlı özerklik tanındı Filistin Yönetimi’ne. Abbas yönetimi zamanla İsrail’le işbirliğini geliştirdi, özel ayrıcalıklara sahip oldu. Hamas ile benzeri Filistinli örgütlere karşıtlığında İsrail’den destek aldı.
Popüler olmamasına rağmen Abbas, İsrail ile ABD gibi güçlü dostlarının desteğine güveniyor. Haksız sayılmaz, İsrail, ABD, Batılı bağışçılar Abbas Yönetimi'nin hayatta kalması için büyük yatırımlar yapıyor. Bakın, asıl korkunç olan şu: Abbas yönetimi, büyük nüfus merkezlerini yöneterek İsrail'in Batı Şeria'daki 54 yıllık askeri işgalinin mali, güvenlik yükünü azaltıyor. Ayrıca İsrail Yahudi yerleşimlerini genişletip Batı Şeria ile Doğu Kudüs üzerindeki kontrolünü pekiştirirken bile sesini çıkarmıyor.
Abbas yönetiminin ayakta kalması için kesenin ağzını sonsuza kadar açan İsrail, ABD, AB, artık halk tarafından seçilmiş sayılmayan Filistin Yönetimi'ni terörist bir grup olarak gördükleri Hamas'a ya da Filistin Yönetimi'nin çökmesi halinde ortaya çıkabilecek kaosa tercih ediyor.
İsrail-Hamas savaşının ilk günlerinde Hamas’ın Filistinlileri temsil etmediğini söylemesi, destek aldığı güçlere kendisini bir kez daha anımsatma amaçlıydı Abbas’ın. Bu söylem, İsrail’in tüm Filistinlileri değil sadece Hamas’ı hedef aldığı yalanına yardımcı olan bir söylemdi. Yönetimi altındaki Batı Şeria’da bile İsrail saldırısında yaşamını yitiren çok sayıda Filistinli olduğunu görmezden gelmişti Abbas.
Dolayısıyla Filistinlilerin büyük öfke duyduğu, yöneticisi olduğu El Fetih’in içinde bile işbirlikçiliği nefret uyandıran Mahmud Abbas’ı ortadan kaldırmak isteyenlerin çok nedeni var.
"Ebu Cendel'in Çocukları"nın girişimi bence “palavra”. Ama bugün değilse yarın birileri gerçekten Abbas’ı ortadan kaldırabilir. Peki hangi Filistinli örgüt yapar bunu?
El cevap: Hepsi