BAE Hürmüz Boğazı'nı açtırmaya kararlı! İran'a karşı askeri harekat hazırlıkları başladı
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Hürmüz Boğazı’nda stratejik su yolunu özgürleştirmek ve İran’ın baskısına karşı koymak için ABD ve diğer müttefiklerle birlikte askeri harekâta hazırlanıyor. Abu Dabi yönetimi, bu tür bir operasyona yetki verecek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı için diplomatik lobicilik faaliyetlerini hızlandırdı.
İran'dan Trump'a intikam yemini! "Hürmüz Boğazı bir daha açılmayacak"
BAE yetkilileri, İran rejiminin boğazı kullanarak küresel ekonomiyi tehdit ettiğini ve kendi varlığını sürdürmeye çalıştığını belirtti. Bu tehdit karşısında ülke, mayın temizleme ve lojistik destek hizmetleri de dahil olmak üzere Hürmüz Boğazı’nda güvenliği sağlama kapasitesini gözden geçiriyor. Uzmanlar, bu adımı bölgedeki askeri dengeler açısından tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendiriyor.
KÖRFEZ ÜLKELERİ İRAN'A KARŞI BİRLEŞTİ

Körfez ülkeleri de İran’a karşı sert bir tavır aldı. Suudi Arabistan ve Bahreyn gibi ülkeler, İran rejiminin etkisiz hale gelene kadar çatışmanın sürmesini arzuladıklarını ABD’ye iletti. BAE Dışişleri Bakanlığı, Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer serbestisinin korunması gerektiğini vurgulayarak, diplomasi ve askeri iş birliği ekseninde bir bölgesel cephe oluşturdu.
Wall Street Journal’a göre, bu karar ABD Başkanı Donald Trump’ın bölgedeki askeri yükü bölgesel müttefiklere bırakma stratejisiyle de paralellik gösteriyor. Avrupa ülkeleri savaşa katılmayı reddederken, BAE kendi askeri imkanlarını devreye sokarak bölgedeki boşluğu doldurmayı planlıyor.