ABD çekildi Fransa devrede

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu Perşembe günü France Inter'e yaptığı konuşmada ülkenin Ukrayna ile istihbarat paylaşımına devam edeceğini söyledi. Lecornu, "İstihbaratımız bağımsızdır, mevcut istihbaratımızdan Ukrayna’nın yararlanmasını sağlayacağız" dedi.
ABD İSTİBAHRAT PAYLAŞIMINI ASKIYA ALMIŞTI
Washington Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ukrayna ile istihbarat paylaşımını askıya aldığını ve ülkenin Rus güçlerini hedef almasına yardımcı olan hayati bilgi akışını kestiğini söyledi. Askıya alma, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski ile yaşanan tartışmanın ardından Kiev'e askeri yardımın durdurulması kararının peşinden geldi.
RATCLİFFE’İN AÇIKLAMASI
Üst düzey ABD’li yetkililer, istihbarat paylaşımının dondurulmasının geçici olduğunu vurguladı ve CIA Direktörü John Ratcliffe, Zelenski’nin barış görüşmelerinde ABD ile olumlu bir şekilde ilişki kurması durumuna bu dondurmanın kaldırılacağına dair iyimserliğini dile getirdi.
“ABD VE AVRUPA ARASINDA SEÇİM YAPMAMALIYIZ"
ABD’nin Washington ve Kiev arasındaki istihbarat akışını durdurma kararının Ukrayna ile diğer Batılı güçler arasındaki bağları nasıl etkileyeceği belirsiz. Lecornu, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı da içeren Beş Göz istihbarat grubuna atıfta bulunarak, “ABD ile istihbarat topluluğu içinde olan İngiliz dostlarımız için bunun daha karmaşık olduğunu düşünüyorum” dedi. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Çarşamba günü ABD'nin İngiltere'ye istihbarat paylaşımını askıya alması yönünde talimat verdiğini öne süren haberlerle ilgili bir sorudan kaçınarak, Londra'nın Ukrayna'yı "mümkün olan en güçlü konuma" getirme yönündeki tutumunun değişmediğini söyledi. Starmer, "ABD, İngiltere, Avrupa ve Ukrayna'nın birlikte çalışmasını sağlamamız gerektiği konusunda her zaman net oldum, ancak ABD ile Avrupa arasında seçim yapmamalıyız, tarihsel olarak hiçbir zaman yapmadık ve şimdi de yapmayacağız" dedi. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Başkan Emmanuel Macron'un kendisinden "çeşitli Fransız yardım paketlerini hızlandırmasını" istediğini söyledi.