Virüs kovanına çomak
Rusya'nın Sibirya bölgesindeki bir araştırma merkezinde bir grup bilim insanının eski virüsleri yeniden uyandırmaya başlamasının ardından uzmanlar dünyayı yeni bir salgının vurmasından korkuyor.
Eski virüsleri yeniden uyandırmaya çalışan bir grup bilim insanı yeni bir salgın korkusu yarattı. Rusya'nın Sibirya bölgesindeki Novosibirsk'te bulunan Vector araştırma merkezindeki uzmanlar mamut, yünlü gergedan ve diğer Buzul Çağı hayvanlarının kalıntılarını analiz ediyor.
Paleovirüsler olarak bilinen ve neredeyse yarım milyon yıldır uykuda olan tarih öncesi virüsleri tanımlamaya ve canlandırmaya çalışıyorlar. Ekip, ölümlerine neden olan enfeksiyonları ortaya çıkarmayı ve incelemeyi amaçlıyor.
Ancak uzmanlar, mamutları ve diğer tarih öncesi hayvanları öldüren virüslerin insanları da enfekte edebileceği için bunun "çok çok riskli" olduğunu söylüyor.
Bazıları 400.000 yaşında
Aix-Marseille Üniversitesi Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Profesör Jean-Michel Claverie şunları söyledi: "Vektör araştırması çok ama çok riskli. Bağışıklık sistemlerimiz bu tür virüslerle hiç karşılaşmadı. Bazıları 200.000 hatta 400.000 yaşında olabilir."
Bilim insanlarının eksi 55 santigrat derecede çalıştığı da belirtildi. Araştırmaların yapıldığı Yakutistan bölgesinde daha önce de Pandoravirüsü isimli bir virüs keşfedilmişti.
Hıyarcıklı veba, şarbon, ebola gibi son derece tehlikeli hastalıkların depolandığı laboratuvarda 2019 yılında bir patlama meydana geldiğini aktaran yetkililer, 2004 yılında da bir laboratuvar çalışanına ebola virüsü bulaştığını hatırlattı.
Laboratuvar aynı zamanda dünyada ölümcül çiçek virüsünün stoklandığı iki yerden biri olmasıyla da biliniyor.
Çok sayıda hastalığa sebep olan virüsün saklandığı merkez hakkında konuşan King’s College Londra’dan biyogüvenlik uzmanı Filippa Lentzos, “En güvenli laboratuvarlarda bile açık olabilir. Kazalar meydana gelebilir” dedi.
Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi