Süper yaşlılar: Market arabası olarak kullanılan lüks bir otomobil gibiyim

Süper yaşlılar: Market arabası olarak kullanılan lüks bir otomobil gibiyim
Northwestern Üniversitesi araştırmacıları anlatıyor: Süper yaşlı kime denir, özellikleri neler?

85 yaşındaki Carol Siegler, her hafta birkaç gün spor salonunda egzersiz yapmasına, sık sık arkadaşları ve ailesiyle sosyalleşmesine, her türden kitabı okumasına ve günlük bulmaca çözmesine rağmen huzursuz:
"Sıkıldım. Kendimi market sepeti olarak kullanılan bir lüks araba gibi hissediyorum." Siegler Chicago'nun bir banliyösünde yaşıyor ve o, 20 ila 30 yaş arası genç insanlar kadar keskin beyne sahip bir "süper yaşlı".

super.jpg
Carol Siegler 16 yaşında liseden mezun oldu ve hemen üniversiteye gitti. Siegler pilot lisansını 23 yaşında aldı ve daha sonra bodrum katında 100 çalışanı olan bir aile şirketi kurdu. 82 yaşında, "şaka olarak" girdiğini söylediği yaş grubu için Amerikan Bulmaca Turnuvasını kazandı.


CNN'deki habere göre Siegler aynı zamanda, 14 yıldır üstün hafızalı yaşlıları inceleyen Northwestern Süper Yaşlanma Araştırma Programına kayıtlı seçkin bir grubun parçası. Program, Chicago'daki Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'ndeki Mesulam Bilişsel Nöroloji ve Alzheimer Hastalığı Merkezi'nin bir parçası olarak yürütülüyor.

Beyinlerinde süper nöronlar var


80 yaş ve üstünde olup detaylı anıları koruyan kişiler, beyinlerinin bazı bölümlerinde önemli ölçüde daha büyük sinir hücreleri, başka bir deyişle "süper nöronlar" barındırma eğiliminde.
The Journal of Neuroscience'ta yayımlanan araştırma, beynin entorhinal korteks adı verilen hafızadan sorumlu bölgesindeki sinirlerin, bu bireylerde bilişsel bakımdan ortalama akranlarından önemli ölçüde daha büyük olduğunu buldu.
Araştırmacılar bu kategorideki güçlü hafıza becerilerine sahip yaşlı bireyleri "süper yaşlılar" diye adlandırdı ve ortalama 20 hatta 30 yaş daha genç bireylerinkinden daha büyük nöronlara sahip olduklarını belirtti.

Başvuranların yüzde 10'u


Northwestern araştırmacıları tarafından türetilen bir terim olan "süper yaşlı" olmak için, 80 yaşın üzerinde olmak ve kapsamlı bilişsel testlerden geçmek gerekiyor. Super yaşlı projesini geliştiren sinir bilimci Emily Rogalski, programa başvuran kişilerin yalnızca yaklaşık 10'unun bu kriterleri karşıladığını söyledi.

İşte süper yaşlıların özellikleri


Feinberg'deki Mesulam Bilişsel Nöroloji ve Alzheimer Hastalığı Merkezi'nin müdür yardımcısı olan Rogalski, süper yaşlıların benzer özellikleri paylaştığını söyledi.
- Fiziksel olarak aktif kalırlar.
- Olumlu olma eğilimindedirler.
- Her gün yeni bir şeyler okuyarak veya öğrenerek beyinlerine meydan okurlar.
- Çoğu 80'li yaşlarına kadar çalışmaya devam eder.
- Süper yaşlılar aynı zamanda aile ve arkadaşlarla çevrili sosyal kelebeklerdir ve genellikle toplulukta gönüllü olarak bulunabilirler.
Rogalski, "Süper yaşlananları normal yaşlılarla karşılaştırdığımızda, onların başkalarıyla daha olumlu ilişkiler kurma eğiliminde olduklarını görüyoruz" dedi.
"Bu sosyal bağlılık, süper yaşlıları, hala iyi durumda olan ancak bizim ortalama veya normal yaşlı dediğimiz kişilerden ayıran bir özellik olabilir" dedi.

Kaynak:halktv.com.tr Dış Haberler Servisi

Etiketler :