Messenger artık otomatik uçtan uca şifrelemeye sahip: Bu ne anlama geliyor ve kullanıcılara faydaları neler?
Meta , Messenger sohbetlerine ve aramalarına uçtan uca şifreleme getiriyor ve uzun süredir üzerinde çalışılan bir sözü nihayet yerine getiriyor. Şirket, uçtan uca şifreleme açıldığında yalnızca Messenger'da mesaj gönderdiğiniz kişinin içeriğini görebileceğini söylüyor.
Şifreli sohbetler ilk olarak 2016 yılında Messenger'da bir seçenek olarak tanıtıldı, ancak devam eden geliştirmelerin ardından, mesajların ve iki kişi arasındaki konuşmaların uçtan uca şifrelenmesi gelecekte standart hale gelecektir.
Messenger'ın başkan yardımcısı Loredana Crisan ,yaptığı açıklamada, "Bu yıllar sürdü çünkü bunu doğru yapmak için zaman harcadık" dedi. "Mühendislerimiz, kriptograflarımız, tasarımcılarımız, politika uzmanlarımız ve ürün yöneticilerimiz, Messenger işlevselliğini sıfırdan yeniden inşa etmek için yorulmadan çalıştı."
Crisan'a göre şifreli sohbetleri kullanırken Messenger özelliklerinden ödün vermeyeceksiniz, dolayısıyla temalar ve özel tepkiler gibi şeyleri kullanmaya devam edebileceksiniz. Ancak Crisan, tüm Messenger sohbetlerinin varsayılan olarak şifrelemeye geçmesinin biraz zaman alabileceğini belirtiyor.
Bu iyi bir adım olsa da Messenger grup sohbetleri için uçtan uca şifreleme şimdilik isteğe bağlı kalıyor. Instagram'daki mesajlar da varsayılan olarak şifrelenmiyor, ancak Meta Ağustos ayında, varsayılan olarak özel Messenger sohbetlerini başlattığında durumun yakında böyle olacağını söyledi."
CEO Mark Zuckerberg, 2019 yılında şirketin mesajlaşma uygulamalarında şifreli geçici mesajlara geçmeyi planladığını duyurdu.
Facebook paylaşımınızda "İletişimin geleceğinin giderek insanların birbirlerine söylediklerinin güvende kalacağına ve mesajlarının ve içeriklerinin sonsuza kadar saklanmayacağına güvenebilecekleri özel, şifreli hizmetlere doğru kayacağına inanıyorum" diye yazdı. "Bu, yakınlaşmaya yardımcı olabileceğimizi umduğum gelecek."
Şifrelemenin varsayılan olarak etkinleştirilmesi, Meta'nın çoğu Messenger sohbetinin içeriğini göremeyeceği, aynı zamanda bunları kolluk kuvvetleriyle de paylaşamayacağı anlamına gelir.
Şirket, geçen yıl 17 yaşındaki Nebraskalı bir kız ve annesi, polisin Messenger'ın sohbet geçmişini ele geçirmesinin ardından yasa dışı kürtaj yapmakla suçlandığında manşetlere çıkmıştı.
Şifreleme karşıtı savunucular, teknolojinin zaten varsayılan olarak şifrelenmiş olan WhatsApp gibi mesajlaşma programlarındaki saldırganları bulmayı zorlaştırdığını söylüyor .