'Hindistan tarihini değiştiren en eski fosil' denilmişti... 'Çürümüş arı kovanı' çıktı

'Hindistan tarihini değiştiren en eski fosil' denilmişti... 'Çürümüş arı kovanı' çıktı
550 milyon yıllık nadir bir yaşam formuna dair 2020'de yapılan "fosil" keşfinde "yanlış kimlik tespiti vakası" yaşandığı, yapılan yeni bir araştırmayla ortaya kondu.

Hindistan'ın Bhopal kentindeki Bhimbetka Kaya Sığınakları mağara sahasında bulunan "fosilin" ilkel hayvan Dickinsonia tenuis'a ait olduğu ilan edilmişti. Fakat yakın zamanda Gondwana Research bilimsel dergisinde yayınlanan yeni araştırmada, bunun sadece yakın zamanda çürümüş bir "dev arı kovanının" izi olduğu öğrenildi.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Bu keşif, Dünya'da yaşamış en eski hayvanlardan biri olan Dickinsonia'nın; Hindistan, Avustralya, Güney Amerika, Afrika ve Antarktika'nın tek bir kara parçası olduğu zamanlarda Hindistan alt kıtasında bulunmasının kanıtı olarak geniş çapta haberleştirilmişti. Önceki çalışmanın arkasındaki bilim insanları Hindistan'daki bulgunun eskiden Güney Avustralya'da bulunan bir Dickinsonia tenuis fosiline benzediğini de savunmuştu. Böylece, süper kıta Gondvana'nın 550 milyon yıl önce birleşmiş olabileceği ve Dickinsonia'nın da benzer ılıman ve subtropikal enlemlerde mevcut olabileceği öne sürülmüştü.

Yeni makalede bilim insanları "Aralık 2022'de bölgeyi ziyaret ettik ve Dickisonia için kanıtların yetersiz olduğunu bulduk" diye yazdı. Bilim insanları, "fosilin" bölgedeki kayanın bir parçası olmadığını, bunun yerine kayanın yüzeyinin üzerine "balmumuna benzer bir malzeme izi olarak yapıştığını" da buldu. İlk çalışmadan elde edilen fotoğraflar, sözde "fosilin" içindeki "bal peteği yapılarını" ortaya çıkardı.

Bilim insanları, bunu araştırmalarında "Daha yakından bakmak, izin ilk bakışta Dickinsonia'ya benzeyen kırık bir kaya yüzeyine yapışmış, son zamanlara ait bir arı kovanının çürümesinden kaynaklandığını gösteriyor" diye açıklıyor.