Dinozorları öldüren tsunami! Tüm dünya işte böyle sular altında kaldı?

Dinozorları öldüren tsunami! Tüm dünya işte böyle sular altında kaldı?
Bilim insanları dinozorları öldürdüğüne inanılan dev tsunamiyi canlandırdı. Dalgaların boyu tam 4.5 kilometre...

Uluslararası bir bilim insanı ekibi, 66 milyon yıl önce bir asteroit tarafından tetiklenen ve dinozorları yok eden küresel tufanı simüle etti. Göktaşı çarpmasıyla oluşan tsunami dinozorların yanı sıra yeryüzündeki canlıların yüzde 75'inin yok olmasına neden olmuştu.

Uluslararası bir grup araştırmacı, 10 milyonlarca yıl önce dinozorları Dünya'nın yüzeyinden silip süpürdüğüne inanılan dev tsunamiyi canlandırmak için özel bir yazılım kullandı. Bilim insanları, asteroit kaynaklı selin, gezegenin üzerinde kilometrelerce yükseklikte dalgalar oluşturduğunu söyledi.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Twitter'da bilgisayar simülasyonunun bir parçasını yayınladı. Bilim insanlarının tahminlerine göre, kaydedilen herhangi bir tsunamiden 30 bin kat daha güçlü olduğu söylenen yıkıcı doğa olayı, Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nın şu anda bulunduğu yere devasa bir asteroit çarpmasıyla başladı.

Gök cismi çapının 10 kilometreden fazla olduğuna inanılıyor. Asteroit, indiği yerde şimdi Chicxulub krateri olarak bilinen derin bir iz bıraktı. Çarpışma, 4.5 kilometre yüksekliğe ulaşan dalgaları tetikledi.

Chicxulub Krateri

  • 12 km çapında bir göktaşı Dünya'ya çarpıp 100 km çapında ve 30 km derinliğinde bir çukur oluşturdu.
  • Daha sonra bu çukurun kenarlarının da çökmesiyle kraterin genişliği 200 km'ye yayıldı, derinliğinden ise birkaç km kaybetmiş oldu.
  • Kraterin merkezi geri tepme yoluyla tekrar çökerek bir iç halka oluşturdu.
  • Bugün kraterin büyük kısmı kıyı açıklarında, 600 metre tortunun altında kalmış durumda.
  • Karada kalan kısmı ise kireç taşı ile kaplanmış bir halde, ama kenarlarında oluşan obrukların meydana getirdiği kavis krateri belirgin kılıyor.