Bilim kurgu filmleri gerçek mi oluyor? 'Yapay zeka herkesi öldürebilir'
Terminatör serisi, 2001 Uzay Macerası, Matrix, Bıçak Sırtı gibi birçok filmde güçsüz insanoğluna karşı yapay zekâyla yönetilen düşmanlar karşı karşıya getirilmişti.
Spike Jonze imzalı 'Aşk (Her)' filmi de, insanla işletim sistemi arasında geçen bir aşk hikâyesini, Alex Garland'ın yakında gösterime girecek 'Ex Machina' filmi de insanoğlunun yapay zekâyla çekişmesini konu ediyor.
Avengers-Yenilmezler' serisinin yeni filmi ise insan neslini sona erdirmeyi amaçlayan deha yapay zekâ Ultron'la süper kahramanların savaşını anlatıyor. Ultron Yenilmezler'den Thor ve Demir Adam gibi süper kahramanlar olmasaydı kolaylıkla amacına ulaşabilecekti.
Oxford'lu bilim insanları, yapay zeka hakkında fazlasıyla korkutucu bir uyarı yaptı: "Nükleer silahlardan bile daha ölümcül olabilir."
Bugün bile insan zekâsı inceliklerinin, bilgisayarların problem çözümünde kullandıkları güç karşısında ne kadar zayıf kalabileceğinin işaretlerini görüyoruz. Satranç bilgisayarları düzenli olarak en iyi oyuncular dışındaki herkesi yeniyor. Karışık matematik işlemleri diğer bilgisayarlara nispeten çok daha basit olan cebinizdeki akıllı telefon için bile çocuk oyuncağı.
Makineler yavaş ama emin şekilde insanlardan daha akıllı hale geliyor, insanların en iyi oldukları uğraşlar ise gün geçtikçe azalıyor.
The Telegraph'ın haberine göre Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar İngiliz milletvekillerini "insanüstü yapay zekanın" en az nükleer silahlar kadar tehlikeli olabileceği ve bu nedenle onlar gibi düzenlenmesi gerektiği konusunda uyardı.
Umanlar, Birleşik Krallık hükümetinin Bilim ve Teknoloji Seçim Komitesi'nde milletvekillerine düzenlenmemiş yapay zeka (YZ) teknolojilerinin tehlikeleri hakkında bilgi verdiler. The Telegraph'ın aktardığına göre doktora öğrencisi Michael Cohen milletvekillerine şunları söyledi: "İnsanüstü yapay zeka ile farklı bir sınıfta yer alan özel bir risk var, bu da herkesi öldürebilir."
Yapay zeka kıyameti
Bu riskler, siyasi güçlerin yapay zeka alanında giderek birbirlerine daha fazla üstünlük sağlamaya çalışması nedeniyle gerçekten de büyük önem taşıyor. Oxford Üniversitesi'nde makine öğrenimi profesörü olan ve komite toplantısına da katılan Michael Osborne, "güvenlik ve tedbiri bir kenara bırakıp mümkün olan en hızlı şekilde en gelişmiş YZ'ye ulaşmak isteyen" ABD ve Çin arasında "büyük bir YZ silahlanma yarışı" yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Osborne, "Nükleer silahların kullanımını düzenleme konusunda oldukça iyi olduğumuz için umutlanmak için bazı nedenler var" dedi ve ekledi: "Eğer gelişmiş YZ'nin nükleer silahlarla karşılaştırılabilir bir tehlike olduğunu anlayabilirsek, o zaman belki de onu yönetmek için benzer çerçevelere ulaşabiliriz."
Cohen milletvekillerine "Bir köpeği ödüllerle eğittiğinizi hayal ederseniz, ödülleri almasını sağlayacak eylemleri seçmeyi öğrenecektir" dedi ve ekledi: "Ancak köpek ödül dolabını bulursa, yapmasını istediğimiz şeyi yapmadan ödülleri kendisi alabilir."
Başka bir deyişle, insanüstü bir yapay zeka, bir ödülü elde etmek için "elinden geldiğince fazla enerji" harcama riskini taşır ve bu da "bizi kendimiz için enerjisiz bırakır. Cohen'e göre bu teknolojiler ilerledikçe, "her alanda bizden çok daha zeki" hale gelmeleri durumunda "fişi çekme" yeteneğine sahip olmamız gerekiyor. Cohen ve Osborne, insanlardan daha yetenekli yapay zekaların yüzyılın sonuna kadar ortaya çıkabileceğini ve bunun doğru düzenlemelerle önlenebileceğini öngörüyorlar.
Yargıtay'da yapay zeka dönemi başlıyor