Yoğurt ne kadar ekşi ise o kadar faydalı
Türk mutfağının gözde ürünlerinden biri olan yoğurt; katı ya da sıvı kıvamda, şekerli, ekşi, meyveli, sebzeli gibi birçok tatları barındıran geniş bir lezzete sahiptir.Bununla birlikte yüksek kalsiyum oranı B2, B12, B6 gibi vitaminler ve proteinler içermesi nedeniyle yoğurt, dünyada tüketim oranı en yüksek gıda maddelerindendir.
Besin değeri yüksek olan ve her yaştan insanın severek tükettiği yoğurt, Türk mutfağının vazgeçilmez ürünüdür. 24 saat mayalanmış yoğurt veya yoğurt suyunun düzenli tüketimi doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. Yoğurdun; grip, solunum yolu enfeksiyonları ve bağırsak sağlığı için en önemli besinler arasında yer aldığı olduğu uzmanlar tarafından sık sık dile getiriliyor. Çocuklar, gelişme çağındaki gençler ve orta yaştaki bireylerde yoğurt tüketimi çok önemlidir. Çocukluk ve ergenlik dönemi büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemlerdir. Bu dönemlerde boy uzaması, kemik gelişimi ve özelikle de yeni dokuların yapımında yoğurdun önemli görevi vardır. Çocuklar için diş gelişiminde de çok önemli yere sahiptir. İçerdiği kalsiyum, kemik gelişimi ve boy uzaması için en gerekli mineraldir. Bu görevinde fosfor da en büyük yardımcısıdır. Çocukluk ve ergenlik döneminde yoğurdun gereksinmeler doğrultusunda mutlaka tüketilmesi gerekir. Ayrıca osteoporoz (kemik erimesi) riskini önleme ve kemik sağlığı açısından, yaş ilerledikçe de yoğurt tüketimine dikkat edilmelidir. Kısacası yoğurt, yaşamın her döneminde oldukça önemlidir.
Günde Ne Kadar Yoğurt Tüketilmeli?
Süt, yoğurt, peynir ve ayran, süt grubu besinlerini oluşturur. Günlük tüketilmesi gereken miktar diğer süt ürünlerinin tüketilme durumuna göre değişebilir. Eğer süt ve peynir hiç tüketilmiyorsa yoğurdu porsiyon olarak artırmak gerekir. Ayrıca günlük alınması gereken miktar kişilerin enerji gereksinmesine göre de farklılık gösterebilir. Kahvaltılarda peynir yenildiği, günde 1 bardak da süt tüketildiği düşünüldüğünde; öğle ya da akşam öğününde mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran tüketmek gerekir. Ancak süt ve peynir hiç tüketilmiyorsa, günde 3-4 kase tüketilmelidir.
Enfeksiyona karşı 10 kat daha etkili
Enfeksiyonlardan korunmanın en önemli kolundan biri bağışıklık sistemimizin ürettiği immunoglobulinler yani antikorlardır. Yapılan çalışmalarda kontrol grubuna nazaran 2 ila 10 kata kadar koruyucu antikorların (koruyucu sıvılar), yoğurt bakterileriyle düzenli olarak beslenen hayvanlarda yüksek olduğu tespit edildi.
Bu yoğurtla beslenen canlıların grip başta olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı 10 kata kadar daha yüksek oranda korunduğu anlamına geliyor.
'En az 24 saat mayalanmalı'
Yapılan çalışmalar sonucunda en az 24 saat mayalanmış yoğurt ve yoğurt suyu tüketiminin ciddi bir sorun olan grip ve solunum yolu enfeksiyonlarından koruduğunu belirlediklerini kaydetti.
'Ne kadar ekşirse o kadar faydalı'
Yararlı bir yoğurt için 24 saat sıcak bir ortamda ekşimtırak bir tat yakalayana kadar bekletilmesi en doğrusu.Tadının ekşimtırak bir hal alması yoğurdun içerisinde bulunan sağlıklı bakterilerin çoğaldığına ve ne kadar bakteri ürerse yoğurdunda o kadar faydalı olacağına dair görüşler ileri sürülmekte.
Yoğurt tüketirken dikkat. Bu hata tüm besin değerini yok edip- Yoğurdu sulandırıyor
Kullanılınca yoğurdun sulanmasını önlüyor.. Yoğurt günlerce ekşimeden korunuyor
TÜİK Aralık verilerini paylaştı: Süt, peynir ve yoğurt üretimi düştü