'Sabah Kahvaltısını Mutlaka Yapın'

'Sabah Kahvaltısını Mutlaka Yapın'
Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Utku Çelik, sabah kahvaltısının çok önemli olduğunu söyledi.Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve...

Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Utku Çelik, sabah kahvaltısının çok önemli olduğunu söyledi.

Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Utku Çelik, insan hayatı için sabah kahvaltısının çok önemli olduğunu söyledi.

Değişen yaşam koşulları ile beraber beslenme düzeninde de birçok değişiklikler meydana geldiğini belirten Utku Çelik, "Yoğun iş temposu, uyku süresinin normalden uzun olması, bilinçsiz beslenme alışkanlıkları gibi sorunlar, uzun süreli açlıklara ve öğünlerin atlanmasına neden olmaktadır. Ana ve ara öğünlerin birlikte olması gereken bir sağlıklı beslenme programında kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır. Kahvaltının günün en önemli öğünü sayılmasının nedeni; uzun bir gece açlığını takip eden ve uyku sürecinde tükenen enerjimizi tekrar alabilmek adına aldığımız ilk öğün olmasına bağlıdır" dedi.

Günlük alınması gereken enerjinin yüzde 25'inin kahvaltıda alınması gerektiğini vurgulayan Çelik şöyle konuştu:

"Günlük alınması gereken enerjinin bu derece büyük bir kısmını karşılayan altın öğünümüzde; süt, yumurta, peynir gibi protein içeriği zengin besinlere, meyve ve sebze gibi vitamin ve mineral kaynağı besinlere ve ekmek-tahıl grubundan besinlerimize yer verilmelidir. Kahvaltının kan şekeri dengesini sağlayarak; kan şekeri düşmesine bağlı olarak gelişebilecek baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu gibi sorunların oluşmasına engel olduğu bilinmelidir. Kahvaltı öğününü tüketen öğrencilerin; sınıf içerisindeki başarısının daha fazla, kavrama yeteneklerinin daha iyi, problem çözme gibi konularda daha başarılı oldukları, beslenme bozukluklarından oluşan hastalıklara daha az yakalandıkları, kilo kontrolünü daha iyi sağlayabildikleri belirtilmektedir. Sonuç olarak; yeterli ve dengeli beslenen sağlıklı toplumların oluşabilmesi için altın öğün kabul edilen kahvaltı öğününün her yaş grubu için elzem olduğu unutulmamalı, yeterli ve dengeli beslenme kuralları çerçevesinde kahvaltı öğünü atlanmadan tüketilmelidir."