Posalarla kabukları da yiyeceğiz

Posalarla kabukları da yiyeceğiz
2023'le birlikte beslenme de şekil değiştiriyor. Artan gıda fiyatları, tarımsal üretimin azalması, bazı ürünlere olan talep patlaması alternatif arayışlarını da arttırdı.

Beslenmede her yıl öne çıkan yiyecekler olur. 2022'in en gözde beslenme trendleri arasında fermente yiyecekler, kenevir tohumu, avokado ve yulaf sayılabilir. Peki 2023? Beslenme uzmanları 2023'te popüler olması muhtemel yiyecekleri sıraladı:
1- Bitki bazlı proteinler
Proteinler günlük beslenmemizde önemli bir rol oynar. İnsan vücudunun günde 0.8-1 gram proteine ihtiyacı var. Bitkisel protein kaynakları arasında kinoa, tofu, soya, baklagiller, fındık ve tohumlar sayılabilir. Et yerine bitkisel proteinleri tercih etme trendi hızla popülerleşmektedir. Bitkisel proteinli burgerlerden etsiz alternatiflere kadar birçok restoran ve kafe artık bu eğilimi benimsiyor ve araştırmalara bakılacak olursa, talep 2023 yılında daha da artacak. Vejetaryenlik ve vegan diyetler de hızla yaygınlaşıyor, ete alternatif gıdalar artıyor.
Bitkisel proteinler lif, bitkisel besinler, vitamin ve mineraller gibi besinler açısından zengindir. Günde bir öğünde bile et yerine bitki proteinlerinin kullanılmasının faydalarına işaret eden bilimsel kanıtlar bulunmaktadır.

Toprağı koruyun

2- Yerelleşme
Bölgenizde yetişen meyve ve sebzeleri satın almak hem yakınınızdaki üreticileri kalkındırmak hem de sürdürülebilirliğe katkı sağlamak açısından, geçen yıldan devraldığımız bir kavram. Yerel ekonomiyi desteklemek ve toprağı korumak için de harika bir seçenek.
Nakliye sırasında daha az zaman harcanması, gıdalardan daha az besin kaybı anlamına gelir. Ayrıca meyvelerin olgunlaştığında toplanmasını ve dolayısıyla vitamin ve minerallerin iyi korunmuş olmasının yanı sıra lezzetli olmasını sağlar. Uzmanlar ayrıca doğru besinlerin doğru mevsimde tüketilmesini öneriyor, bu nedenle yerel yemek aynı zamanda sağlıklı yemek anlamına da geliyor.
3. Takviye edilmiş gıda
Raporlara göre, toprak sağlığı her geçen yıl daha da kötüye gidiyor. Birçok bilim insanı, ziraatçı ve hükümet artık toprağın korunması için çalışıyor. Ayrıca halk sağlığı için gıdaların zenginleştirilmesi yönünde de bir eğilim var. Demir ve iyot ile takviye edilmiş tuz, D Vitamini ile takviye edilmiş süt ürünleri ve demir ile takviye edilmiş pirinç tohumları, 2023'te ilgi odağı olacak takviye edilmiş gıdalardan bazıları. Zenginleştirme, gıdanın sağlık katsayısına katkıda bulunuyor ve halk sağlığı ihtiyaçlarını (gıda açısından) karşılıyor.

Zerdaçalın hakimiyeti

4. Hint mutfağı
Artık hepimiz büyükanne ve büyükbabalarımızın bizden daha kaliteli gıdalarla beslendiklerini biliyoruz. Şu bir gerçek ki geleneksel gıdalarımız ve yeme alışkanlıklarımız daha sağlıklıydı. Darı ve arpa gibi geleneksel tahıllar geri dönüyor. İnsanlar sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için geleneksel yemek pişirme yöntemlerinin yanı sıra Ayurveda ve doğal terapileri tercih ediyor. Bu durum önümüzdeki zamanlarda da devam edecek.
Zerdeçal zaten çok popüler. Birçok çalışma zerdeçalın antioksidanlarla dolu olduğunu ve bağışıklığı arttırmaya ve sindirimi düzenlemeye yardımcı olduğunu destekliyor. Kaybolan tam tahıllar ve darılar da yeniden talep görmeye başladı. Tam tahılların diyabet, hipertansiyon gibi yaşam tarzı hastalıkları üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor. Lif, bitkisel besinler, vitaminler ve mineral içeriği onları bir sağlık merkezi haline getiriyor.

5. Darı
2023 beslenme uzmanları ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından darı yılı olarak ilan edildi. Pek çok şef, darı kullanılan tarifler geliştiriyor. Salata, makarna, ekmek. İstediğiniz yerde kullanın.
Lif, protein, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller... Mütevazı darı tüm bu temel besinlerle dolu. Gluten içermiyor, diyabeti yönetmeye, kolesterolü düşürmeye ve sindirimi artırmaya yardımcı oluyor.

6. Hurma
Yüzyıllardır sofralarımızda olan hurma, şimdi bir süper gıda olarak geri dönüş yapıyor. Şekerlemelerde ve fırınlanmış gıdalarda rafine şekerin yerini alıyor. Hurma kullanılarak hazırlanmış pek çok tarifi muhtemelen siz de görmüşsünüzdür.
Polifenol bileşikleri açısından zengindirler, bu da onları iyi bir antioksidan kaynağı yapar ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. İçerdiği mineraller sayesinde kemiklere ve anemiye iyi gelir. Düşük glisemik indeksi ve düşük fruktoz oranı sayesinde rafine şeker yerine kullanılabilir.

7. Makarna 2.0
Nohut, mercimek ve baklagillerden yapılan makarnalar günümüzde birçok mutfakta yer alıyor. Birçok beslenme uzmanı baklagilden yapılan makarnaların 2023'te daha fazla alternatifle marketlerde ve sofralarda yer alacağını öngörüyor. Ayrıca 2022'de de trend olan kabak makarnasına ek olarak, tatlı patates makarnası da trend yiyeceklerden biri olacak.

8. Alternatif kahveler
Kahveseverlerin sayısı gittikçe artıyor. Öyle ki kahveye olan ilgi geçen yıla oranla yüzde 36 arttı. Bu durum hem sürdürülebilirlik açısından hem de iklim değişikliği açısından şartları zorluyor. Kahvenin lezzetini taklit etmeyen, kahve alternatifi kahveler gittikçe yükseliyor. Mesele hindiba kahvesi, mantar kahvesi, incir kahvesi gibi...

9. İleri dönüşümlü gıdalar
Kahve meyvesinin kurutulmuş kabuklarından (cascara) yapılan çay, yulaf sütü elde edildikten sonra geriye kalan posadan yapılan kurabiye. Giderek daha fazla üretici, gıda üretiminden artan yan ürünleri yeniden kullanmanın yollarını arıyor. Tüketiciler, market raflarında ileri dönüştürülmüş ürünleri daha fazla görecekler. ABD'nin önde gelen marketlerinden biri raflarında yulaf sütünden kalan posadan elde edilen yiyecekleri de satacağını duyurdu bile.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :