Kaynatmayın veya buharlamayın: Bilim insanları BROKOLİYİ pişirmenin doğru yolunu buldu...Bu yöntemle çok daha sağlıklı...

Kaynatmayın veya buharlamayın: Bilim insanları BROKOLİYİ pişirmenin doğru yolunu buldu...Bu yöntemle çok daha sağlıklı...
Yapılan bir araştırma , brokoli'nin haşlandığında veya buharda pişirildiğinde, ham haldeyken içerdiği sülforafanın çoğunu kaybettiğini buldu. Ama brokoliyi çiğ yer misin?

Kaynatmayın veya buharlamayın: Bilim insanları brokoliyi pişirmenin doğru yolunu buldu
Son yıllarda brokoli, sülforafan olarak bilinen özellikle faydalı bir bileşiğin yüksek içeriği sayesinde gerçek bir süper gıda olarak ün kazanmıştır. Araştırmalar bu maddenin anti-kanser, antibakteriyel ve antiviral etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca brokolide bulunan sülforafan, tip 2 diyabet için etkili bir tedavi yöntemidir.
Yapılan bir araştırma , brokoli'nin haşlandığında veya buharda pişirildiğinde, ham haldeyken içerdiği sülforafanın çoğunu kaybettiğini buldu. Ama brokoliyi çiğ yer misin?

brokoli-pisirmek.jpg

Çinli araştırmacıların üzerinde çalıştığı sorunun bu olduğunu ve böylesine önemli bir bileşiği korumanıza olanak tanıyan süper yiyecek hazırlamanın en iyi yolunu bulduğunu yazıyor.
Brokolideki sülforafanın tüketime hazır formda olmadığı, bunun yerine sebzede glukozinolatlar olarak bilinen bileşiklerin mevcut olduğu ortaya çıktı. Brokoli ayrıca bitkiyi otçullardan korumak için gerekli olan mirosinaz enzimini de içerir. Glukozinolatlar, brokoli zarar gördüğünde aktive olan "mirosinaz aktivitesi" yoluyla sülforafan'a dönüştürülür.

Brokoliyi En Sağlıklı Pişirme Yöntemi

Haşlama ve buharda pişirme gibi geleneksel brokoli pişirme yöntemleri etkisizdir çünkü sebzedeki glukozinolat miktarını azaltırlar. Myrosinase ayrıca ısıya da duyarlıdır. Araştırmacılar daha sonra Çin'de sebze pişirmenin popüler bir yolu olan brokoliyi kızartmayı denediler. Hemen pişirilmiş brokolilerde, ilk önce doğranıp 90 dakika boyunca bir kenara bırakılanlara göre 2,8 kat daha az sülforafan içerdiğini buldular.
Bu nedenle brokolide maksimum sülforafanı tutabilmek için çiçeklerin (2 mm büyüklüğünde) doğranması ve 90 dakika bekletilmesi önerilir. Sonra kızartın. Garnitür olarak veya başka bir yemeğin parçası olarak yenebilir.