Kavurmanın, Etin Yanına Ne Gider? Kurban Bayramı Sofrasına Tat Katacak Eşlikçiler, Salatalar
Yayınlanma:
Kurban Bayramı sofrası kavurmasız olmaz. İkramlar, salatalar ve eşlik eden yemekler de kavurmanın lezzetine ve şanına yakışır olmalı. Kavurmanın yanına ne yapılır? diyorsanız seçenekler arasında iç pilav, patates püresi, patlıcan salatası, ezme ve humus var.
İç Pilav Tarifi
Malzemeler
- 2 su bardağı pirinç
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay bardağı ceviz
- 10-12 adet badem
- 2 adet kuru kayısı
- 1 paket kuş üzümü
- 1 paket dolmalık fıstık
- 1 tatlı kaşığı silme tarçın
- 2 çay kaşığı karabiber
- 2 damla limon suyu
- 3 su bardağı et su
- Tuz
Yapımı
- Pirinçler tuzlu ılık suda 10 dakika kadar bekletilir.
- Süre sonunda soğuk suyun altında akan su berraklaşana kadar (2-3 dakika) yıkanır. Bu işlem pirinci fazla nişastasından kurtarıp, tane tane olmasını sağlayacaktır.
- Tereyağı ve sıvı yağ eklediğimiz tenceremize; yemeklik doğradığımız soğanımız eklenir.
- Diriliği gidene kadar karıştırarak kavrulur. Dolmalık fıstığımızda ilave edilip 2-3 dakika beraber işlem devam eder.
- Sırasıyla içerisine; pirinçler, geceden suda beklettiğimiz ceviz içi, bademler, minik doğranmış kuru kayısılar ve kuş üzümleri eklenir.
- 7-8 dakika hep beraber kavrulurlar. Baharatları, tuzu ve limon suyu damlatılıp; 2-3 dakika daha devam edilir.
- 1’e 1, 5 su oranına sadık kalarak; 3 su bardağı tercihen sıcak et suyu eklenir. 1-2 dakika yüksek ateşte kaynatıldıktan sonra; kapak kapalı, kısık ateşte suyunu çekene kadar yavaş yavaş pişirilir.

Patates Püresi
Malzemeler
- 5 orta boy haşlanmış patates
- 60 gram tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz karabiber
- 1. 5 çay bardağı süt
Yapımı
- Patatesleri haşlayalım sıcak sıcak soyalım, patates ezici aparatını kullanarak iyice ezelim.
- İçine 1 tatlı kaşığı tuz, eritilmiş tereyağı ve sütü ekleyelim, iyice eze eze karıştıralım. Servise hazır.

Nefis Acılı Ezme
Malzemeler
- 2 adet domates
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet salatalık
- 2 adet közlenmiş kapya
- 1 tutam maydanoz
- 1 dolu tatlı kaşığı acı biber salçası
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı acı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
Yapımı
- Sebzelerin hepsi teker teker blenderdan geçirilir ve süzgecin içine alınır.
- Süzgeçte iyice dinlenen sebzeler karıştırılır.
- Son suyu çıkınca salça, baharatlar, nar ekşisi ve yağı da eklenip karıştırılır.
Yoğurtlu Köz Patlıcan Salatası
Malzemeler
- 3 adet közlenmiş patlıcan
- 2 adet közlenmiş kapya biber
- 1 kase süzme yoğurt
- 1 yemek kaşığı mayonez
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 diş sarımsak
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- Ceviz içi
Yapımı
- Patlıcan ve kapya biber ister ocak üzerinde ister fırında közlenir.
- Ben yazdan közleyip dondurucuya kaldırıyorum onu kullandım.
- Kabukları soyulur ve ince ince kıyılır.
- Bir kase içerisinde yoğurt, ezilmiş sarımsak, mayonez, tuz, patlıcan ve biber karıştırılır.
- Servis tabağına alınır.
- Sos tavasına tereyağı ve zeytinyağı alınır.
- Yağ kızınca toz kırmızı biber ve ceviz eklenir bir tur karıştırılır.
- Salatanın üzerine gezdirilir.

Humus
Malzemeler
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 çay bardağı kadar tahin
- 1 limonun suyu
- 2 iri diş sarımsak
- Su, kimyon, tuz
Üzeri için:
- Zeytinyağı, toz kırmızı biber
Yapımı
- Nohutları güzelce yıkayıp 1 gece önceden ıslatalım. Sabah düdüklü tencereye nohutları alıp üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayalım.
- Haşlanan nohutların kabuklarını soyalım. Kabuklarını soymadan yapan arkadaşlarımda var fakat ben bu şekilde yapıyorum.
- Robotun içine nohut, tahin, limon suyu, sarımsak, kimyon, tuz ve çok az su ilave edip iyice öğütelim. Kıvamı koyu olursa çok az daha su ilave ederek seyreltebilirsiniz.
- Humusumuzu servis tabağına alalım.