İnek sütüyle ilgili yeni bir çalışma ... İnek sütü adeta merhem gibi ....

İnek sütüyle ilgili yeni bir çalışma ... İnek sütü adeta merhem gibi ....
California Üniversitesindeki bilim adamları, inek sütünde bulunan bir protein olan kazein adlı bir maddenin yara iyileşmesini hızlandırdığını buldular.

Çalışmanın sonuçlarının "The Royal Society Interface" dergisinde yayınlandığını bildirdi.
Küçük deri lezyonları olan fareler üzerinde yapılan bir deneyde, yazarlar kazeinin yaralar üzerindeki etkisini incelediler. Hayvanlar üç gruba ayrıldı: birinci grup kazeinli bandajlarla bandajlandı. İkincisinde sıradan bandajlar kullanıldı. Üçüncüsünde yaralar hiç tedavi edilmedi.
Kazein sargısı, süt proteini ile polikaprolaktonun bir kombinasyonundan oluşur. Araştırmacılar farelerdeki değişiklikleri 3, 7, 10 ve 14. günlerde yaraları fotoğraflayarak ve ayrıca mikroskop altında inceleyerek analiz ettiler.

yara-tedavisi.jpg

14 günlük tedavi sonunda kazein pansumanla kapatılan yaraların bandajlı ve tedavisiz gruba göre daha etkili iyileştiği görüldü. Ek olarak, kazein pansumanların toksik olmadığı gösterildi ve süt proteini ile tedavi edilen yaraların etrafındaki bağışıklık hücrelerinin seviyesinin azaldığı kaydedildi.

Kazein, sıvının yüzde 80'ini oluşturduğu inek sütünde daha yaygın olan memeli sütünde bulunan bir proteindir. Yağsız süt üretiminin bir yan ürünü olduğu için oldukça ucuz bir maddedir. Son araştırmalar kazeinin antimikrobiyal, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu ortaya koymuştur.