İklim Değişikliklerine Çay Dopingi
Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle hava koşullarındaki hızlı değişimler nedeniyle bu kış son 50 yılın en şiddetli soğuklarıyla karşılaşacağımız konusunda sık sık uyarıda bulunuyorlar. Bu hava değişimlerinden en çok etkilenecek olan ise yine vücudumuz. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi şimdiden günçlendirerek hastalıklara karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Zencefil, ıhlamur, ada çayı ve kuşburnu bitki çaylarının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyen Diyetisyen Sanem Apa, “Bitki çaylarının beklenen ve istenilen yararı sağlayabilmesi için bilinçli olarak hazırlanması ve tüketilmesi gerekiyor. Uygun olmayan şekilde hazırlanan ya da nereden toplandığı bilinmeyen açıkta satılan bitkiler yarardan çok zarar verebiliyor. Bu nedenle güvenilir kaynaklardan elde edilen bitkilerin doğru miktarlarda karıştırılması çok önemli” dedi. Apa, hava değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için şimdiden günde 2-3 poşet bitki çayı içilmesini tavsiye ediyor.
ZENCEFİL ÇAYI VÜCUDUN DİRENCİNİ ARTIRIYOR
Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu‘nun “genel olarak güvenilir” grubunda yer alan zencefil, sayısız faydaları nedeniyle birçok ülkede değişik amaçlarla kullanılmaktadır. Zencefil üzerinde her yıl çok sayıda araştırmanın yayınlandığını belirten Sanem Apa, “Yıllarca soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı etkili kabul edilen zencefil çayı vücut direncini artırıyor” dedi.
BAHARATLAR HASTALIKLARDAN KORUYOR
Hastalığa yakalanmamanın öncelikli hedef olduğuna da dikkati çeken Sanem Apa Doğan, ”Mevsim geçişlerinin olduğu bu dönemde bağışıklık sistemini desteklemek için çeşitli baharatlarla zenginleştirilmiş bitki çaylarından destek alınmalı. Tarçın, karanfil, zencefil, kakule ve karabiber gibi baharatlar, antimikrobiyal etkisi ve canlandırıcı desteği ile zinde kalmaya yardımcı oluyor” dedi.
KARABİBER MEYVELERİ İLE GARGARA BOĞAZ ENFEKSİYONLARINA İYİ GELİYOR
Sanem Apa Doğan, karabiberin meyveleri ile hazırlanan çayın boğaz enfeksiyonlarında yararlı olduğunun altını çizdi.