Ertesi Güne Kalmamalı: Zehirleyici Etkilere Dikkat! Pişirdiğiniz Gün Mutlaka Tüketmeniz Gereken 5 Gıda

Ertesi Güne Kalmamalı: Zehirleyici Etkilere Dikkat! Pişirdiğiniz Gün Mutlaka Tüketmeniz Gereken 5 Gıda
Gıda güvenliği uzmanları, paketini açtıktan veya pişirdikten bir gün sonra bozulan gıdaları açıkladı. Listede yer alan gıdaları aynı gün tüketmediğiniz taktirde ya hiçbir besleyiciliği kalmıyor ya da gıda zehirlenmelerine yol açan bozulmalar yaşanıyor.

Marketten çabuk bozulan bir şey satın aldınız ve aldığınız ürünü birkaç gün buzdolabında unuttunuz. Hepimizin başına gelen bu duruma karşı gıda güvenliği uzmanları kesinlikle tüketilmemesi gereken gıdaları açıkladı.

Uzmanlara göre; "Kalan yemeklerin çoğu, 2 saat içinde soğutulursa ve hava geçirmez ağzı kapaklı bir kapta saklanırsa, 3 veya 4 gün boyunca güvenle dayanır."

Bazı gıdaların pişmiş olsalar bile sadece bir veya iki gün sonra bozulmaya başlayabileceğini söylüyor.

Paketi açıldığı gün veya piştiği gün mutlaka tüketilmesi gereken gıdalar vardır. Yakından inceleyelim.

HAŞLANMIŞ YUMURTA

24 saatten daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız haşlanmış yumurtalarınızı soymayın.

Bu katman kaldırıldığında bakteriler hızla yumurtanın gözeneklerine girebilir ve onu kirletebilir.

Listeria'nın soyulmuş haşlanmış yumurtaları istila ettiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

egg-sandwich-2761894-1280.jpg

PİŞMİŞ PİRİNÇ

Rafta aylarca dayanmasına rağmen, pişmiş pirincin buzdolabında bozulmadan önce dayanmak için bir gün ömrü vardır.

Nedeni ise genellikle patates, bezelye, fasulye ve bazı baharatlar gibi çiğ ve işlenmemiş gıdalarda bulunan spor oluşturan bakteri Bacillus cereus'a bulaşması riskinin fazla olmasıdır.

Bu bakteriler +4 derece gibi uygun sıcaklıklarda saklanan artık pirinç pilavında da olabilir.

Uzmanlar "Pişirme sporları öldürmez, dolayısıyla pişmiş pirincinizi veya makarnanızı oda sıcaklığında bırakırsanız, sporlar hızla çoğalabilir ve önemli miktarda toksin üretebilir" diyor.

usd-67411-1280.jpg

KIYMA

Kıyma, Salmonella'nın yanı sıra E. coli'nin üremesi için uygun bir alandır.

Mide krampları, kanlı ishal ve kusma gibi bir dizi gastrointestinal semptomlara neden olabilir.

meat-grinder-783559-1280.jpg

KAVUN

Kavunu buzdolabında kesinlikle fazladan bir gün bile saklamayın çünkü salmonella ve listeria gibi patojenler hızla çoğalmasına neden olursunuz.

Kavun kesilir kesilmez yenilmelidir. Asla önceden kesilmiş veya ikiye bölünmüş kavunu satın almayın.

Kavun toprağa yakın yetiştirilmesi nedeniyle topraktan, hayvanlardan veya sudan gelen patojenlere maruz kalabilmesidir. Kavunun dış kısmında mikropların tutunabileceği fileli bir yüzey bulunur.

melon-3433835-1280.jpg

ÇİĞ TAVUK

Tavuk satın alıp ve onu birkaç gün buzdolabında unuttuysanız, muhtemelen çoktan bozulmuştur.

Kümes hayvanlarına salmonella bulaşma riski fazladır çünkü tavuk, sığır eti gibi kırmızı etlerden daha az yoğun olduğundan bakterilerin içeri girmesini kolaylaştırır.

Tavuk, bozulduğunda gri-yeşil bir renge dönme eğilimindedir ve küflü lekeler ortaya çıkabilir, bu da bakteri belirtisi olabilir. Ayrıca sümüksü bir dokuya sahiptir.

Tavuğu durulamak bakterileri ortadan kaldırmaz.

Dondurulmuş tavuğu ise 9 aya kadar buzlukta saklayabilirsiniz.

chicken-breast-279848-1280.jpg