Domatesleri tüketmeden önce soymak gerekir mi? Vücuttaki domates kabuklarına ne olur?

Domatesleri tüketmeden önce soymak gerekir mi?  Vücuttaki domates kabuklarına ne olur?
Domates kabuğunun sağlık açısından son derece tehlikeli olduğu iddiaları, çoğunlukla sebze ve meyve mahsullerine kimyasal preparatlarla aktif muamelenin başlamasından sonra yayıldı. Daha sonra Avrupa gazeteleri pestisit ve nitratlarla kirlenmiş sebzelerin tehlikeleri hakkında topluca yazmaya başladı.

Bazıları, sadece sos yapmak için değil, salatalar için de her ihtimale karşı onları bu şekilde soymaya başladı. Ve bu tür salataların yeni, sofistike ve hassas bir tat kazandığı ortaya çıktı. Moda kök saldı ve kontrolden çıktı.

İnternette domates kabuğunun son derece zararlı olduğuna dair ısrarcı iddialar “Mide ve bağırsaklarda emilmemesi, orada kalması, iltihabi süreçlere neden olur ve kronik mide-bağırsak hastalıklarının gelişmesine yol açar.”gibi iddialar var. Tüm bu hipotezler, söylentiler ve doğrulanmamış veriler yığınında gerçeğe karşılık gelen çok az bilgi var. Ancak bu tür bilgilere dayanarak bazı yazarlar tamamen yanlış sonuçlara varıyor.

Vücuttaki domates kabuklarına ne olur?

domates.jpg

Domates kabuklarının sindirim sisteminde sindirilmediği kesinlikle doğrudur. Bunlar, otçul hayvanların organizmalarından farklı olarak organizmamızın baş edemediği kaba bitki liflerinin bir kombinasyonudur. Lifler geçiş sırasında bağırsaklardan geçerler ancak herhangi bir yere yapışmazlar veya durmazlar. Bunu yaparken, örneğin aşağıdakiler gibi birkaç önemli görevi yerine getirirler.

  • Doygunluk hissini korurlar. Bağırsaklardaki lifli kitle hacim ve tokluk hissi yaratır. Lif bakımından zengin besinler yedikten sonra kendinizi tok hissedersiniz ve uzun süre yemek yemek istemezsiniz.
  • Bağırsak fonksiyonunu iyileştirirler. Bitki lifleri nemi çeker ve bağırsak kasılmalarına neden olur. Bu, besin kütlesinin hareket etmesini sağlar, bu da sindirim sistemindeki durgunluğu ortadan kaldırır ve kabızlığı önler (veya iyileştirir).
  • Kanın yapısını iyileştirirler. Sindirim sistemindeki lif, bazı maddelerin emilimini engeller. Yağların kana geçişini sınırlayarak kolesterol yükünü azaltırlar.
  • Kandaki glikozun emilimini bloke ederek şeker seviyesini düşürürler.

Domatesin kabuğunun sindirimi zordur ancak aynı zamanda vücuda büyük faydalar sağlar. İçinde zararlı maddelerin bulunması nedeniyle tehlikeli sonuçlar doğurmakla suçlanıyor. Ancak domateslerde böyle bir tez kanıtlanmamıştır. Elbette bunları yıkanmadan yememelisiniz. Ancak salataya eklemeden önce kabuklarını soymanıza da gerek yok.

Nitratlar nerede bulunur?

Gerçek şu ki, domates gibi sebze mahsullerinde nitratlar kabukta değil gövdede yoğunlaşmaktadır. Onu çıkardığınızda sebze yüzde 70 daha güvenli hale gelir. Domatesleri akan suda iyice durulayın, ikiye bölün ve sapın tabanını kesin. İşte bu, daha fazla temizliğe gerek yok. Ancak bazı durumlarda nitratlardan bu şekilde kurtulmak mümkün olmamaktadır. Bu, hafif ete ve kabuğun altında çok kalın bir dış kabuğa sahip domatesler için geçerlidir. Bu tür domatesler çiğ olarak yenmemelidir ve kabuğunun çıkarılması işe yaramaz. Ancak ısıl işlem nitratları yok eder, bu nedenle şüpheli bir domatesi atmak için acele etmeyin. Haşlanmış ete ekleyin, domates çorbası pişirin veya domatesli omlet yapın. Lezzetli ve güvenli olacak.