Domatesin yasal olarak meyve mi yoksa sebze mi olduğu ABD Yüksek Mahkemesi'ne kadar ulaştı...Sonunda neye karar verildi?
Hatta dava, 1893'teki Nix - Hedden davasında ABD Yüksek Mahkemesi'ne kadar ulaştı. Yargıçlar, domatesin yasal olarak meyve mi yoksa sebze mi olduğunu değerlendirdi. O dönemde ithal sebzelere ekstra vergi uygulanıyor, ithal meyvelere ise vergi uygulanmıyordu.
Biraz tartıştıktan sonra hakimler, insanların onları yeme ve hazırlama şekli nedeniyle domateslerin ortak dilde sebze olduğuna karar verdi. Botanikçiler, domateslerin bitki için üreme organları işlevi görmesi nedeniyle aynı fikirde değiller. Hem Tennessee hem de Ohio hala aynı fikirde değiller, hatta domatesi eyalet meyveleri olarak adlandıracak kadar ileri gidiyorlar.
SEBZE OLARAK BİLDİĞİMİZ GERÇEKTE MEYVE OLANLAR:
Yaygın olarak sebze olarak kabul edilen diğer meyveler arasında avokado, dolmalık biber, patlıcan ve balkabağı bulunur. Ceviz, meşe palamudu ve ceviz gibi kuruyemişler de meyvedir. Vanilya, kapari, kurutulmuş biber, hindistan cevizi gibi pek çok baharat ve baharatın da meyve olduğunu düşünürsek, her gün tanımadığımız meyveleri yeriz. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda zeytinin de meyve olması pek de şaşırtıcı değil.
Tapenade'nin, pizzanızın üzerine zeytinin ya da salatanızın üzerine zeytinyağı gezdirirken muhtemelen zeytinin sebze mi yoksa meyve mi olduğunu düşünmüyorsunuzdur. Zeytinin doğal tadı acı olduğundan sebze olduğu açıkça görülmektedir. Yoksa öyle mi? Artık resmileşti, zeytin Olea Europaea ağacının meyvesidir. Bunlar daha spesifik olarak kiraz, kayısı veya şeftali gibi sert çekirdekli meyveler veya sert çekirdekli meyvelerdir. Taş, ortadaki orantılı olarak büyük tohumu ifade eder.
Muhtemelen ağaçtan bir zeytin koparıp elma yer gibi yemezsiniz. İşlenmemiş zeytinler oleuropein adı verilen bir madde nedeniyle son derece acıdır. Kuşlar bile acıyı tatmamak için kürlenmemiş yabani yeşil zeytinleri bütün olarak yutarlar. İnsanlar, doğal acılığın bir kısmından kurtulmak için zeytinleri salamura, su veya başka teknikler kullanarak iyileştirirler. Yetiştirilen zeytinlerin çoğu preslenerek zeytinyağına dönüştürülür. Binlerce yıldır durum böyle; Olive Oil Times'a göre kanıtlar, insanların 100.000 yıl kadar önce yabani zeytinleri işlemeye ve yemeye başladığını ve en az 6.000 yıl boyunca zeytin ağacı yetiştirmeye başladığını gösteriyor . Acılıkları ve onları her zaman kurutulmuş (ya da yağa bastırılmış) olarak yediğimiz gerçeği göz önüne alındığında, çoğu insanın neden zeytini meyve olarak düşünmediğini anlamak kolaydır. Daha fazla içgörü için bir şeyi meyve yapan şeyin ne olduğunu gerçekten araştırmanız gerekir.
MEYVE VE SEBZELER ARASINDAKİ FARK
Buradaki karışıklığın bir kısmı, botanik ve beslenme dünyasında var olan meyve ve sebzelerin farklı tanımlarından kaynaklanmaktadır. Birçok kişi bitki bazlı lezzetli yiyecekleri sebze, tatlı bitkileri ise meyve olarak düşünse de bu tanım botanik alanında geçerli değildir. Meyve üreme işlevi görür; temel olarak bitkinin tohumları tutan olgun yumurtalığıdır. Meyveler genellikle tatlı ve renklidir; çünkü bu, kuşları, böcekleri ve memelileri yanlışlıkla tohumları dağıtırken posayı yemeye motive etmeye yardımcı olur. Bu, bitkilerin, arılar gibi tozlayıcılara bitkinin üremesine yardımcı olmak için ilham vermek üzere kokulu, rengarenk çiçeklerle kullandıkları benzer bir taktiğe benzer. Bu, doğanın akıllıca pazarlama stratejisidir, ancak bir şeyi meyve yapan şey, tatlılığı değil, üreme işlevidir; Böylece lezzetli meyveler bulabilirsiniz (ve çoğu zaman da bulursunuz).
İşleri daha da karmaşık hale getirmek gerekirse, botanik dünyasında 'sebze' oldukça geniş bir terimdir; aslında bitki bazlı herhangi bir yiyecek veya ürün bir sebzedir. Bu nedenle meyveler ve şifalı bitkiler teknik olarak sebzelerin şemsiyesi altına girmektedir. Pratik olarak konuşursak, yiyecek ve beslenmeden bahsederken, beslenmemizde farklı amaçlara hizmet ettikleri için meyveler, şifalı bitkiler ve sebzeler arasında daha fazla ayrım yapmamız gerekir. New York Botanik Bahçesi , beslenme açısından 'sebze'nin genellikle bir bitkinin kökler, yapraklar, saplar veya tomurcuklar dahil lezzetli, besleyici, yenilebilir kısımlarını ifade ettiğini açıklıyor; meyve terimi ise genellikle bitkiden toplanan tatlı, renkli kısımlar için kullanılır. Zeytine ek olarak, besin açısından bakıldığında genellikle sebze olarak düşündüğümüz bol miktarda lezzetli meyve (örneğin domates ve avokado) vardır.