Dışarıda Kalan Makarnayı Yedi Canından Oldu!

Dışarıda Kalan Makarnayı Yedi Canından Oldu!
Arta kalan yemekleri atmak yerine en sık gerçekleştirdiğimiz eylemlerden biri de ısıtıp yeniden yemek. Ancak dışarıda kalan makarnayı yiyen 20 yaşındaki genç hayatını kaybetti. Yıllar önce meydana gelen bu olay sosyal medyanın yeni gündemi oldu. Pişmiş gıdaları tekrar tüketmek ne kadar riskli?

Yıllar önce dışarıda kalan beş günlük makarnayı yiyip hayatını kaybeden genç yeniden sosyal medyanın gündeminde. 20 yaşındaki gencin ölümü beraberinde pek çok soruyu getirdi.

makarna6.jpg

Sosyal medya fenomeni Dr. Joe, bu olayın 'Fried Rice Sendromu' nedeniyle ortaya çıkan bir gıda zehirlenmesi olduğunu belirtiyor. Vücudu zehirlemeye başlayan bakteriler tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara, hatta ölümlere neden oluyor.

makarna5.jpg

FRIED RICE SENDROMU NEDİR?

Milliyet'in aktardığına göre Bacillus cereus adı verilen bakterinin sebep olduğu gıda zehirlenmesi durumu, tüketim yoluyla insanlara geçebiliyor. Bu bakteri özellikle oda sıcaklığında uzun süre kalan yemeklerde oluşmaya başlıyor. Kızarmış pilav, makarna gibi uzun süre bekletilen yemeklerde ortaya çıkabiliyor.

makarna.jpg

Gıda zehirlenmesine neden olan bu sendromun yaygın semptomları mevcut. Kusma, ishal ve karın ağrısı yemek yedikten birkaç saat sonra başlayabilir. 24 saat içinde vücuda karışan bakteriler durumu daha da kötüleştirebilir.

makarna4.jpg

GIDA ZEHİRLENMESİNDEN KORUNMAK İÇİN...

  • Tüketeceğiniz yemeklerin oda sıcaklığında günlerce bekletilmediğine emin olun.
  • Nişastalı yiyeceklerde oluşan ve büyümeye başlayan bu bakteri oluşumunu önlemek için muhafaza etmede dikkatli davranılması gerekiyor. Kuru gıdaların aşırı sıcak veya soğuk alanlardan uzak, temiz, kuru bir yerde saklanması öneriliyor.
  • Tükettiğiniz yiyecekler arta kaldığında 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemesi gerektiği belirtiliyor. Bunun için bazı bezinleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.