30 bin lira hibeyle başladı yılda 36 ton üretiyor! Başarısı 'mantar' gibi büyüdü

30 bin lira hibeyle başladı yılda 36 ton üretiyor! Başarısı 'mantar' gibi büyüdü
Bartın’da yaşayan Cengiz Özdemir, evinin mutfak masrafını karşılamak için başladığı istiridye mantarı üretimini, devlet desteğiyle kurduğu tesiste 36 tonluk yıllık üretime dönüştürdü. 4 çadırlı tesiste 15 kadına istihdam sağlıyor.

Bartın’ın Kozcağız beldesine bağlı Sütlüce köyünde yaşayan Cengiz Özdemir, evinin mutfak masraflarını karşılamak amacıyla başladığı istiridye mantarı üretimini, devlet desteğiyle kurduğu dört çadırlı bir tesise dönüştürdü.

new-folder-2025-haziran-07-20250607-2-69405158-113874362.jpg

19 Mayıs Üniversitesi İnşaat Teknikerliği mezunu olan ve bir süre çiftçilik yapan 41 yaşındaki Özdemir, televizyonda izlediği bir girişimcilik programından etkilenerek mantar üretimine yöneldi. Halk Eğitim Merkezi’nde aldığı kursun ardından, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) Genç Çiftçi Projesi’ne başvurarak 30 bin lira hibe aldı.

Bu destekle 2017 yılında 112 metrekarelik alanda kurduğu ilk çadırda üretime başlayan Özdemir, yılda 12 ton mantar elde etti. Artan taleple üretim alanını üç çadır daha ekleyerek 336 metrekareye çıkaran Özdemir, artık kompost üretimini de kendi tesisi bünyesinde gerçekleştiriyor. Yılda 36 ton mantar üretilen tesiste köyde yaşayan 15 kadına da iş imkânı sağlanıyor.

new-folder-2025-haziran-07-20250607-2-69405158-113874363.jpg

Üretim sürecindeki deneyimlerini anlatan Özdemir, işe mutfak masrafını karşılamak amacıyla başladığını belirterek şu sözleri kullandı:

"Tek çadırda 112 metrekare alanda başladığımız üretimimizi artan taleple 3 çadıra, yani 336 metrekareye çıkardık. Şu anda yılda 36 ton mantar üretiyoruz. Bu mantarları başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Bartın ve çevre illerdeki marketlere, pazarlara veriyoruz, kısa sürede de tükeniyor."

thumbs-b-c-c626c0131299c8f067c1afb7b65c46d9.jpg

Zaman zaman ürün alamadığı dönemler yaşadığını belirten Özdemir, pes etmediğini vurguladı:

"Çok sabırlı olduk, gayret ettik ve başardık. Üretimi seviyorum. Yaşadığım zorluklara ve aksiliklere rağmen hiçbir zaman 'Bu işi yapamayacağım.' demedim. Yılmadan çalıştık, ayakta durduk ve başarılı olduk. Köyümüzdeki kadınları da istihdam ederek üretimimizi artırarak sürdürüyoruz."

Özdemir, taleplerin artmasıyla dördüncü çadırı da kurmak için hazırlık yaptığını belirtti:

"İlk çadırımı 'evin mutfak masrafını karşılasın' diye kurmuştum. Bir çadırla başladık, sonra talep artınca ikinci ve üçüncü çadırlarımızı kurduk. Kısa zamanda da dörde çıkarmayı hedefliyoruz. Ürünlere talep fazla olduğu için pazar sorunu yaşamıyoruz hatta talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz."

Tarım ve hayvancılıkla ilgilenen gençlere de çağrıda bulunan Özdemir, şunları kaydetti:

"İyi ki bu işe girmişim. Burayı sadece ekonomik kazanç olarak değil, aynı zamanda rahatlama aracı olarak görüyorum. Bu şekilde üretim yapmak, çiftçilik veya hayvancılık yapmak isteyenler bulundukları Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine gidip araştırabilirler. Hibe desteklerinden faydalanabilirler. Başladıkları işlerde de sabırlı olsunlar, üzerine gitsinler mutlaka başarırlar. Biz her zaman üretim şart diyoruz."

İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder ise mantarın kapalı alanda üretime elverişli bir ürün olduğunu vurgulayarak, Bartın’ın bu alanda marka şehir olabileceğini belirtti:

"Gayret eder ve iyi örgütlenirsek hem istiridye hem kültür mantarı konusunda marka il olabiliriz. Bunun için hem Genç Çiftçi projeleri hem de yüzde 70 hibe desteklemeli projeler var. Özellikle gençlerimizin bu imkanlardan istifade etmelerini istiyoruz. Bizler de çiftçilerimize her türlü bilgi ve desteği veriyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)