O doğal bir antibiyotik: Sarımsak yutmak faydalı mı? Sarımsak ile zayıflanır mı? Sarımsak soymanın en pratik yolu ne?
Doğal bir antibiyotik olan ve vücuda sayısız katkıları bulunan sarımsak, yemeklerde de farklı formlarda kullanılıyor. Sebze olarak tüketilmesinin yanı sıra sarımsak tozu, sarımsak suyu, sarımsak yağı, sarımsak hapı çok fazla şekilde bulunuyor. Mutfaklarda yemekler haricinde çayı ve kürü yapılan sarımsak, yoğurtlara da eklenebiliyor. Peki sarımsağı ne kadar biliyorsunuz? İşte sarımsak ile ilgili detaylar...
Sarımsağın faydaları neler?
Sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.
Antibiyotik özelliği ile grip ve soğuk algınlığına karşı direnci arttırabilir. Ayrıca hastalıkların hızlı iyileşmesinde de etkin rol alıyor.
Tansiyon üzerinde iyi etki eden sarımsak ile hazırlanan sarımsak limon kürü, hafif tansiyon düşürmeye yarıyor. Limon ve sarımsak karışımının kolesterolü düşürücü özelliği de var.
Saç sağlığı açısından da oldukça faydalı olan sarımsak, saç ve sakalların uzaması ile sakal çıkması için kullanılıyor. Ayrıca kaş uzatmak için de sarımsaktan yararlanabilirsiniz.
Cilt üzerinde de olumlu etki yaratırken; sarımsak maskesi, sivilce tedavisinde kullanılan geleneksel yöntemler arasında yer alıyor.
Sarımsağın zararları var mı?
Aşırıya kaçılmadığı sürece sarımsak, sağlık açısından çok faydalıdır. Aşırı ve yanlış alındığında sağlık sorunlarına yol açarak, mide hastalıklarına neden olur.
Hamile kadınlar, sarımsak tüketirken çok dikkatli olmalılar. Çay ya da hap halinde sarımsak yenecekse mutlaka doktora danışmalılar. Cilt sağlığı açısından da sarımsak dikkatli kullanılmalı. Hassas ciltli kişilerin sarımsak kullanırken sarımsak yanığı olabilirler.
Sarımsak yutmak faydalı mı?
Kabuğu soyularak çiğnenmeden yutulan sarımsak, gün boyu enerji sağlar. Günde bir diş sarımsak yutmak, genel olarak faydalıdır ve düzenli kullanımda vücut sistemlerini güçlendirir.
Sarımsak zayıflatır mı?
Tek diş olarak yutulan sarımsak, tek başına kilo verdirmez. Diyet sırasında kullanılırsa zayıflamaya yardımcı olur. Diyet haricinde yendiğinde de metabolizmayı hızlandırarak kilo verdirebilir.
Kalori açısından düşük değerlere sahip olduğu için zayıflamak isteyenlerin yiyebileceği sebzelerden olan sarımsağın bir tanesi yaklaşık olarak 52 kaloridir.
Sarımsak nasıl saklanır?
Sarımsak uzun süre tazeliğini koruyan bir sebze olduğu için kabukları soyulmadığı sürece uygun bir alanda saklanabilir. Kabukları soyularak saklanmak istenirse turşu şeklinde, dondurularak ya da zeytinyağına yatırılarak saklama imkanı verir. Tuzlu suyla turşu olarak hazırlanan sarımsağı, zeytinyağı dolu bir kavanozda da muhafaza edebilirsiniz. Dondurucuda ise soymadan alüminyum folyoya sararak buzluğa yerleştirebilir ya da dilimleyerek buzdolabı poşetlerinde saklayabilirsiniz.
Sarımsak soymanın en kolay yolu ne?
İlk yöntem: Küçük dişleri, ince bir kabukla çevrili olan sarımsağı, kolayca soymak için öncelikle sarımsak dişlerini sıcak suyun içinde bekletip kabuklarını yumuşatarak kolayca soyabilirsiniz.
İkinci yöntem: Suda bekletmek istemiyorsanız sarımsakları kesme tahtasının üzerine koyup bıçağın yassı kısmı ile ezdikten sonra kolayca kabuklarını ayıklayabilirsiniz.