Artritli Kişilerin Yememesi Gereken 3 Yiyecek

Artritli Kişilerin Yememesi Gereken 3 Yiyecek
Bazı yiyecek ve içecekler artrit riskini artırabilir veya semptomları kötüleştirebilir. Bu hastalıktan muzdaripseniz, doğru beslenme seçimlerini yapmak yalnızca ağrıyı yönetmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda komplikasyon riskini de azaltır, genel refahınızı artırmanıza ve yaşam kalitenizi iyileştirmenize yardımcı olur. İşte kaçınılması gerekenler.

1. Şekerler

Herkes, özellikle de artriti varsa, şeker alımını sınırlamaktan fayda görebilir. Tahmin edebileceğiniz gibi ilave şekerler şekerlemede, sodada, dondurmada ve barbekü sosu, salata sosları ve ketçap gibi diğer birçok gıdada bulunur .

Romatoid artritli 217 kişiyle yapılan bir çalışmada katılımcılar, 20 gıda arasında şekerle tatlandırılmış soda ve tatlıların semptomlarını daha da kötüleştirme ihtimalinin en yüksek olduğunu belirtti.

2. İşlenmiş ve kırmızı etler

Bazı araştırmalar kırmızı et ve işlenmiş etin artrit semptomlarını artırabilen iltihaplanmayla bağlantılı olduğunu göstermiştir. Bilimsel olarak konuşursak, çok fazla işlenmiş ve kırmızı et yiyen kişilerde interlökin-6 (IL-6), C-reaktif protein (CRP) ve homosistein düzeyleri daha yüksektir. Bunlar inflamasyonun işaretleridir.

Bu arada, 2022'de yayınlanan bir araştırma, balık ve deniz ürünlerine kıyasla daha yüksek artrit riski ile işlenmiş et tüketimi arasında bir bağlantı buldu.

3. Gluten içeren gıdalar

Gluten buğday, arpa, çavdar ve diğer tahıllarda bulunan bir grup proteindir. Bazı araştırmalar bunu artan inflamasyonla ilişkilendirdi ve gluten alımının artrit semptomlarını kötüleştirebileceğini öne sürdü. Çölyak hastalığı olan kişilerde romatoid artrit riski de gluten duyarlılığı olmayan kişilere göre daha yüksektir.