İsmail Küçükkaya

İsmail Küçükkaya

Yıkıcı rekabet

İlgili bütün tarafların kazandığı bir işbirliğini inşa etmek hem özen ister, hem akıl, hem strateji hem de fedakarlık. Bunu başarabilmek özel bir kültür gerektirir. 6 ayrı partinin birlikteliği elbette kolay değildir. 6 ayrı taban, 6 ayrı parti teşkilatı, 6 ayrı lider karakteri aynı masada oturabiliyorsa hepsinin ayrı ayrı ve hepsinin toplamında çok özenli davranması ile bu mümkün olabilmektedir.

Formülü de şudur: ORTAK PAYDA VE ORTAK HEDEFTE BULUŞMAK.

Elbette 6 parti işbirliği yapıyor ama bir yandan da rekabet içindeler. Bu doğal değil mi? Burada önemli olan YIKICI REKABET TUZAĞINA DÜŞÜP DÜŞMEME BASİRETİDİR.

Yapıcı rekabet herkesi geliştirir. Yıkıcı rekabetse herkese zarar verir.

Tüm olup bitenleri anlayabilmek ve anlatabilmek için şöyle bir özet yapabilirim:

İYİ Parti başbakanlık iddiasında bulunuyor. Değil mi? Yani en büyük parti olma hedefini dillendiriyor. Burada AK Parti ile de CHP ile de yarış içinde. Bu 1.

İYİ Parti; Gelecek ve DEVA partileriyle de rekabet içinde. Hükümette kim nasıl yer alacak? Nasıl ve ne kadar temsil edilebilecek? Kim ne kadar belirleyici ve güçlü olacak?

Bir diğer rekabet alanı yüzde 7’lik seçim barajını kim geçebilecek? Hazine yardımı almaya kimler hak kazanacak?

Ve unutmayalım ki; SİYASET UZUN SOLUKLU BİR MÜCADELEDİR. Adeta bir maratondur. Siyasetin tüm aktörleri bu seçimden sonra politik hayatlarına nasıl devam edeceklerine 2023 tercihleriyle karar verecekler. Bazıları silinip gidecek. Halk izliyor. Kim akıllı davranacak ve kalıcı olacak; kim bencil davranıp, kısa vadeli düşünecek ve uzun vadede yok olacak?

6 parti liderinin işi tabi ki zor ama bunu başarabilirler. Ortak hedef nedir? Bunu düşünsünler. 2023 seçiminin ülkemiz ve demokrasimiz açısından ne kadar yaşamsal olduğunu hesap etsinler. Bu seçimi kaybettiklerinde ortada onlar için bir siyasi gelecek olmayacağını anlasınlar. Ve en başta dediğimiz gibi ORTAK AKILLA, ORTAK STRATEJİ İLE, ORTAK HEDEFE ODAKLANSINLAR. Bunu da ORTAK TABAN’a dayanarak yapsınlar. Şu anda bu ortak tabanın yüzde 60’a dayandığını görmüyor olamazlar. Ama bölünürlerse ilk turda kazanamazlar; yüzde 60’a rağmen ikinci turda seçim kaybedecekler.

Küçük hesaplar nedeniyle hepsinin ve hepimizin kaybedeceği bir yıkıcı rekabet yerine; hepsinin ve hepimizin kazanabileceği bir YAPICI REKABET VE İŞBİRLİĞİNİ TERCİH ETSİNLER.

Halk sizden ‘tek adam şov’ değil, ‘takım oyunu’ oynamanızı bekliyor. Takım kazandığında zaten hepiniz kazanacaksınız. Yok eğer takım kaybederse ‘yıldız olmaya çalışanların’ da silineceği kadar önemli bir oyun bu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Küçükkaya Arşivi