İsmail Küçükkaya

İsmail Küçükkaya

Türkeş’ten Önemli Açıklamalar

Tuğrul Türkeş’le dün uzun bir görüşme gerçekleştirdim. Seçim ve sonrasına ilişkin önemli değerlendirmeleri oldu.

İzleyenlerim bilecekler; dün sabahki yayınımda Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Azmi Karamahmutoğlu ile konuşurken Türkeş mesaj atmıştı. Yayın sırasında mesaj atanlardan bir diğeri Bahçeli'nin yakın kurmaylarından Fethi Yıldız’dı. Sonra Bahçeli’nin bir kurmayı daha aradı. Milliyetçi dalga ile ilgili çok farklı yorumlar yapılıyor. Sanırım seçim sonrasında bunları daha çok konuşacağız.

Türkeş esasen bir sonraki seçimi düşünüyor. Sohbetimizin belli bölümleri için ‘kayıt dışı’ şerhi düştü. Bazı isimlerle ilgili değerlendirmelerini ‘siz bilin, ama kullanmayın’ dedi. Onun dışında söylediklerini sizlerle paylaşıyorum.

MHP sürpriz mi yaptı?

Türkeş bu yorumlara gülüyor. ‘Hayret ediyorum’ dedi ve ekledi:

“Evet MHP iyi oy aldı. Bazıları şaşırdı. Ben de onlara şaşıyorum. Dünyadaki gelişmeleri ve bunun Türkiye’ye yansımasını okuyamıyorlar. Evet arkadaş milliyetçilik önem kazanıyor. Türkiye'de de yükseliyor. Marjinal bazı partiler üzerinden ülkeyi anlayamazsınız. Hüda Par, TİP vs büyük büyük analizler yapılıyor. Yüzde yarım veya 1 üzerinden Türkiye okuması yaparsan yanılırsın. Ülkeye ve halka yabancı olmaktır bu. Türkiye Cumhuriyeti'nde ana akım siyasi hareketler vardır. Onlar dururken marjinal gruplar üzerinden

Ana karadan şaşmamak lazım. Bu açıdan bakınca MHP’nin aldığı oy sürpriz değildir.’

"Bahçeli’nin stratejisi tuttu"

Türkeş’e Bahçeli’nin seçime MHP Listeleri ile girme kararını da sordum. Şöyle yanıtladı:

“Evet doğru bir stratejiydi. Başarılı oldu. MHP tabanı güçlü, geleneği sağlam partidir. Sadece 3 hilali koyun pusulaya, genel başkanı ve adayı bile olmasa yüzde 5/6 oy alır. Dolayısıyla Sayın Bahçeli’nin aldığı stratejik karardı.”

"Birilerine de kızmış olabilir mi?" diye bunun perde arkasında başka faktör oldu mu bunu öğrenmek istedim.

Türkeş burada bazı bilgiler ve bir isim verdi. AK Parti içinden bir isim. Onun açıklamalarını hatırlattı. Bahçeli ona kızmıştır. Haklıdır da. Ama devlet terbiyesi nedeniyle bunu açık etmez. Orda Cumhurbaşkanına dönük kırgınlık, kırgınlık asla söz konusu olmaz. Şunu kabul edelim; Bahçeli bugün Türk siyasetinin en deneyimli ismidir. Beni partiden atmıştır. Ama bu böyledir. Ben de burada (AK Parti'de) misafirdim, nezaket gösterdiler beni davet ettiler ama artık 8 yılı geçti. Ben de siyaseti burada sürdürüyorum.

28 Mayısta kim kazanır?

Türkeşe 28 Mayısta ne olur diye sordum. Yanıtını aynen aktarıyorum:

“İnsanların sandığa gitmesi önemlidir. Demokrasi bunu gerektirir. Bakalım hangi tarafın tabanı daha çok sandığa gidecek. Katılım düşük olursa Tayyip Bey'in şansı artır. Onun tabanı daha disiplinlidir. Kemal bey biraz yalnız kalmış gibi. Babacan, Davutoğlu, Akşener asılacaklar mı? Seçimden hemen sonra kendi grup fotoğraflarına baktım da… Bu bi gevşemedir"

Türkeş son olarak Türkiye demokrasisi açısından bu seçimin suhuletle tamamlanmasının önemini bir kaç kez vurguladı. "Kaldı 4/5 gün, hayırlısı ile şu seçim de kazasız belasız atlatılsın" temennisiyle sözlerini tamamladı.

Seçimden sonra görüşmek üzere sözleştik.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Küçükkaya Arşivi