TSK'da parti komiserleri

30 Ağustos Zafer Bayramı günü Türkiye'nin Pentagon'u olarak anılan Ay Yıldız binasının temelini atarken aslında fiziksel bir hamleden öte bir dönüşümün işaretlerini verdi. Dedi ki "Sağda solda Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri olmayacak. Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri aynı çatı altında toplanacak..."   

Cumhurbaşkanı sağa solda ne gördü bilemeyiz ama Genelkurmay ya da başkanının sağda solda uzun süredir göründüğü pek yok.  

Daha ne mi yok?

Ordunun bayramı 30 Ağustos'ta Genelkurmay Başkanı'nın mesajı yok... 

13 Ağustos'tan bu yana Genelkurmay sitesinde girmiş tek kamuya açık TSK haberi yok... 

Tatbikat duyurusu ve  günlük rutin operasyonlar dışında basın açıklaması yok... 

Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in ağzından bir yıldır duyulmuş 3-5 cümle dışında demeç yok...  

TSK komutanlıklarında 30 Ağustos öncesi yapılan ve TSK'nın en başarılı halkla ilişkiler faaliyeti olan devir teslim  törenlerinden görüntü yok...  

Ne mi var? 

Artık akredite ve iktidar yanlısı  basında 'kahraman asker'  haberlerinden çok cumhurbaşkanının damadının SİHA haberleri var.  

En tuhafı emniyet genel müdürünün, tarım kredi kooperatifleri Genel Müdürü'nün bile mesaj yayınladığı Zafer Bayramı'nda 2 bin yıllık ordunun genelkurmay başkanının sessiz kalması...  Bugün il özel idare müdürlerinin bile  kendi alanında sahip olduğu açıklama yetkisinin ordunun bir numarasından esirgenmesi... 

Siz şimdi buna Yaşar Güler'in 30 Ağustos kabul  protokolünde bile Ali Erbaş'ın gerisine düşmesini ekleyin.   

Yaşananlar, darbeye karşı önlem olarak asker göz önünden çekilirken kantarın topuzunun kaçması mı? Yıllara yayılan  bilinçli bir dönüştürme projesi mi? Yanıt hangi seçenek?  

Yurt  savunmasının bir numaralı neferi olarak cumhurbaşkanının damadını göstermeye eğilimli siyaset simsarlarının elinde olduğuna göre tüm yetkiler... Yanıt elbette ikinci seçenek. 

Peki Erdoğan'ın deyimiyle 'sağda solda' olmaması gereken TSK'nın durumu ne olacak?  

Erdoğan "Genelkurmay ve MSB karargahlarını aynı çatı altında birleştirecekler" diyor. Elbette aynı çatıdan kasıt Genelkurmay'ın  Milli Savunma Bakanlığı çatısı altına girmesidir. 

Böylesi, siyasette işlevseldir. Bakanlıkta Genelkurmay'ın adını "Kurmaylık işlemleri daire başkanlığı" makamını yaparsınız  olur biter.  Siyasiler için Yüksek Askeri Şura derdi kalmaz. Müdür atar gibi asker ataması yaparsınız. Sağda solda, partide tayin için koşturan askerler görürsünüz. 

Aslında  TSK'yı partizanlaştırabilecek yolun taşları zaten 5 yıl önce döşenmiş durumda.  Haziran 2016'da, TSK'ya naklen "istisnai memur" atanmasına imkan tanıyan yönetmelik yayınlanmıştı. Amir konumundaki istisnai sivil memurlar, askeri personele de emir verebilecekti. Buna bir de 2016'a çıkan sivil generaller kararnamesini de buna ekleyin. Buyrun size kapalı rejimleri aratmayan parti komiseri atama imkanı...  

Bu arada o gün gelirse MSB Bakanı üniformasıyla kabine toplantısına oturursa kimse şaşırmasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Çelenk Arşivi