İsmail Küçükkaya

İsmail Küçükkaya

Siyasette Tasfiye Dönemi

CHP’deki değişim sadece bir başlangıç. Türk siyaseti köklü bir dönüşüm sürecinin içinde.

İyi Parti’deki çalkantı tamamen bununla ilgili. Mayıs seçiminin travması devam ediyor. Şok tedavisi kaçınılmaz. İYİ Parti, yerel seçim sonrasında ya kapanır ya da lideri/yönetimi değişmiş bambaşka bir İYİ Parti görürüz.

CHP/İYİ parti böyle. HEDEP zaten biliyorsunuz adını DEM olarak değiştirdi. genel başkanlar değişti.

Olduğu gibi duran ve yola ‘aynen’ devam eden bir tek MHP var. Kendini iyiden iyiye devlete konumluyor. Üstelik iktidarı dönüştürüyor. Bir gün bunları uzun uzun analiz edelim. Başka bir yazının konusu olsun.

Milliyetçi cephede gelecek açısından Ümit Özdağ’ın Zafer Partisi’ne dikkat etmek gerekir. Mülteci konusu çok büyük mesele. Siyasetin ana öznesi olacak.

AK Parti mi? O zaten değişti. Değişiyor. Süleyman Soylu/Hulusi Akar gitti. Az şey mi? Şimşek geldi az şey mi? Ekonomi politikası ve dış politika yeniden kurgulandı ve şekillendi. AK Parti eski AK Parti mi sizce? Ayrıca farklı aktörler parlatılarak sonraki döneme hazırlanıyor. Hakan Fidan, Ali Yerlikaya, Selçuk Bayraktar…

Yerel seçim sonucuna göre CHP’de başkaca radikal değişiklik beklemiyorum. Gidişatı etkileyecek büyük zafer de hezimet de bana göre olasılık dışı. ‘Plana sadık kalırlarsa’ ve işler yolunda giderse İmamoğlu İstanbul’u alıp 2027’yi bekler. Bir yıl önce istifa edip 2028 Cumhurbaşkanlığı kampanyasını başlatır.
Ama İmamoğlu için İstanbul’u kaybetmek çok büyük risk. Belki de politik hayatının en ciddi rizikosu 31 Mart’tır.

CHP yönetim değişikliğini başardı. Genel Başkan değişti. PM 43, MYK 46 yaş ortalamasında. Yetkili kurullar gençleşti. Bunu adaylara da yansıtırsa geleceği kurtarır.

Bazıları belediye seçiminde “Olası sonuçlara göre erken seçim gündeme gelebilir” görüşünde. Kesinlikle katılmıyorum. Ne olacak da Erdoğan erken seçime gitmeye mecbur kalacak. İstanbul’u kazanamazsa mı? Ankara’yı? Zaten elinde olmayan yerlerle ilgili neden bu zorunluluğu hissetsin ki? Keza İzmir’in durumu belli. Adana, Mersin, Antalya için mi? Zaten muhalefetin elindeler.

Hayır efendim. O eski bir ezber. Bu yerel seçim erken seçim doğurmaz ama politikanın yenilenmesinde önemli bir eşik olacak. 2028 yolunda yeni siyasiler, genç isimler, parlak belediye başkanları, güçlü kadınlar göreceğiz. Daha doğrusu bu açılımı yapabilenler bir sonraki seçimin ana aktörü ve kazananı olacak. Bunu başarabilen kendini gerçekten yenileyen, gerçekten değiştirebilen parti iktidara yürür. Diğerleri tasfiye olur. Çok net.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Küçükkaya Arşivi