İsmail Küçükkaya

İsmail Küçükkaya

Siyasetin ‘Kadınla’ İmtihanı

Ankara kaynıyor.
Yerel seçime 3 ay kaldı; adaylık yarışı hızlandı. Rekabet çetin. Bildik kulis çalışmaları, lobicilik faaliyetleri, güç savaşları…
İktidar partisinde karar mekanizmaları belli. Karar verici de…
Muhalefet ise yol ayrımında.
Özgür Özel, genel başkan seçileli 2 ay olmak üzere. İlk büyük sınavı belediye seçimi. Burada da aday tercihi hayati önemde olacak.
Bu 2 ayda ne yaptı? Söylem değişti. Yeni bir siyaset dili geliştirdiler. Farklı bir muhalefet anlayışı izliyorlar. PM 43, MYK 46 yaş ortalamasında; parti gençleşiyor. E lider 50 yaşında. İşte şimdi adaylara bu yansıyacak mı göreceğiz. Ve kadın aday konusu. Özgür Özel’in gölge kabinesinin yarısı kadın. Bu da güzel. Acaba belediye başkan adaylıklarına da bu yansıyacak mı merak ediyoruz. Özellikle CHP’nin güçlü olduğu yerlerde, seçilme şansı yüksek kadın aday olup olmayacağı önemli. Büyükşehirlerde en az iki kadın olacak gibi. Seçilecek yerlerde. Büyükşehir ilçelerinde kadınlara ne kadar yer verileceği belirleyici olacak. BU TERCİH CHP’DEKİ DEĞİŞİME İLİŞKİN FİKİR VERECEK. Vitrin süsü olarak değil. Yasak savar gibi değil. Güçlü kadınlar. Teşkilatçı. Örgütçü. Dayanışmacı. Mücadeleden gelen kadınlara ihtiyacı var siyasetin.
Kadın aday hala iyi anlaşılamamış tanım.
Aradığımız kadın siyasetçi soyağacı ile ilgili değil. Birinin yakını değil. Kontenjandan değil. SAHADA ÇALIŞMIŞ KADINLARA İHTİYACI VAR TOPLUMUN. Kamusal hizmet bilinci arıyoruz. Toplumsal faydayı bilen isimler. Erkek zihinli, maço dilli kadın değil. Erkek egemen dünyada var olabilmek için erkek gibi davranan değil; kadın duyarlılığı taşıyan isimler…
Aşmamız gereken eşikler var. Bu, kadın mücadelesi bakımından kritik bariyer. Parti yenilenecekse, siyaset değişecekse bu kadınlarla mümkün olacak. Vizyon sahibi kadınları bulun. Halktan isimleri. Sahadan gelenleri… Kamusal idealleri olanları.
Özgür Özel gibi Ekrem İmamoğlu’nun da kadın aday sınavı var. İstanbul’da tek seçici olduğuna göre İmamoğlu acaba hangi kadın adayları topluma sunacak. Kaç aday? Ve seçim sonunda ilçelerde kaç kadın belediye başkanı görebileceğiz? Şu an kesin olan tek isim biliyoruz. Gerisini göreceğiz. İşte bu da Ekrem Bey’in sınavı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Küçükkaya Arşivi