Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

Peru’ya 'egemen dostu' Başkan: Castillo’ya Kongre darbesi

İktidara geldiğinden beri Kongre’de karşısına engeller çıkarılan Peru’nun seçilmiş Devlet Başkanı solcu Pedro Castillo’nun, “elini rahatlatmak” amacıyla yaptığı girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Castillo, kendisine yönelik darbe hazırlığı içinde olduğunu iddia ettiği kongreyi feshetmesine rağmen kararı tanımayan Kongre üyelerince görevinden uzaklaştırılarak gözaltına alındı.

Son derece dramatik bu gelişmenin ardından Castillo’nun yerine yardımcısı Dina Boluarte getirildi. Son beş yıl içinde ülkenin altıncı Başkanı olan Boluarte, ülke tarihinin de ilk kadın Başkanı olarak tarihe geçti böylelikle. 60 gibi genç sayılacak bir yaşta olan Boluarte yaptığı ilk konuşmada "Ulusal birlik hükümeti kurmak için siyasi ateşkes talep ediyorum. Ülkeyi yolsuzluk ve kötü yönetimden kurtarmak için zaman istiyorum" dedi. Oysa Castillo’nun da istediği sadece zamandı. Bakalım ona verilmeyen bu fırsat Boluarte’ye verilecek mi?

Peru egemenleri memnun

Boluarte’den daha iyi bir seçim olamaz. Çünkü hukukçu kökenli bir politikacı olan Boluarte kelimenin tam anlamıyla “uzlaşmacı” bir figür. Yönlendirilmeye de son derece uygun. Peru egemenleri için biçilmiş kaftan. Başarılı bir siyasi kariyeri de yok. 2018 yılında başkent Lima’nın belediye başkanlığına adaylığını koymuş, oyların sadece yüzde 4’ünden azını alabilmişti. Geçen yıl girdiği milletvekilliği seçimlerinde de başarılı olamamıştı.

Şimdi devrilen Başkan Castillo'nun yanında Başkan Yardımcısı olarak öne çıkan Boluarte, Castillo ile ülkede aşırı sol çizgide olmakla eleştirilen Peru Libre Partisi’nde birlikteydi. Kendisinin milletvekilliğini kaybettiği 2021 yılındaki seçimde parti büyük zafer elde etmişti.

Peru'nun dağlık güneyinde Apurimac’ta doğdu Boluarte. Burası solcu Castillo'nun en güçlü desteği gördüğü bölgelerden biri. Castillo başkanlık seçimlerini kazandığında Boluarte’yi Kalkınma ve Sosyal İşler Bakanlığı ile Başkan Yardımcılığı’na atamıştı. Boluarte, kongre ile Castillo arasında anlaşmazlık baş gösterdiğinde Bakanlık görevinden istifa etti ancak Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü.

İnancını yitirdi, onaylandı

Tüm sorumlulukları bunlar. Yani Peru Devlet Başkanlığı’na önemli görevlerde çok kısa sürede bulunmuş olan, siyasi deneyim yoksunu biri oturmuş durumda. Ortama ayak uydurmasıyla bilinen Boluarte, partisinin kurucusu Marksist Vladimir Cerron’la da çelişkiye düştü. Bu yılın başında verdiği bir demeçte “Artık bu partiye inanmıyorum” dediği için Cerron tarafından partiden uzaklaştırılmıştı.

Yani soldan gelip, daha sonra Peru egemenlerinin hoşuna gidecek tutumlara bürünen biri olarak Devlet Başkanlığı görevini üstlendi Boluarte.

Castillo’dan “daha tehlikesiz” olduğuna inandırdığı egemenlerin yeni gözdesi artık o.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi