Ozan Gündoğdu

Ozan Gündoğdu

Nureddin Nebati başarılı bir politikacı mıdır?

İktidar, önümüze henüz bir enflasyonu düşürme programı koymuş değil. Peki Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ne iş yapıyor?

Kısa cevap şu; Türk Lirası’na değer kaybettirip ihracatı artırıyor. Türkiye’nin ihraç malları yabancılar için öylesine ucuz ki… Fakat ters giden bir şey var gibi… Aynı anda ithalat da arttığı için dış ticaret açığı rekor kırıyor. Bu durum Türk Lirası’nın daha fazla değer kaybetmesine neden olurken, fasit daire tamamlanıyor ve ihracat yine artıyor. İşler kontrolden çıkabilir uyarıları kimin umurunda! 2022 yılının geride bıraktığımız 5 ayının 5’inde de ihracat rekoru kırıldı. Tabii ithalat da rekor kırıyor. Türkiye ekonomisi bu daire etrafında dönerken ortaya çıkan enflasyon sabit ücretli kesimlerin hayatını çileye dönüştürüyor.

Ekonomi bu daire etrafında döne döne büyüyor. İlk çeyrek büyümesi %7,3. Ticaret Bakanı Mehmet Muş müjdeyi duyuruyor; büyümenin yarısı ihracattan. Yaşa var ol Türkiye…

Peki kim büyüyor? Finans sermayesi, kira-faiz rantiyeleri, ihracatçılar, al-satçılar… Bu kesimler öylesine hızlı zenginleşiyor ki, geri kalan yüzde 90’lık halk kesimleri küçülmesine rağmen Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor.

Önümüzde ilginç bir manzara duruyor. Ekonominin başındaki isim uyguladığı politikayla milyonları acımasızca yoksullaştırırken, kendisi milyonlarına milyon katıyor. Nasıl mı?

Başta sorduğumuz soruyu bir daha soralım; Nureddin Nebati ne iş yapıyor?

Seyidullah ve Nureddin Nebati kardeşler tekstil işinde. Sahibi oldukları B&G Mağazaları’nda yine kendi üretimleri olan BG Baby, Tyess, Nebbati markalı ürünler satıyorlar. İlk mağazayı 2000’de İzmir’de bir AVM’de açıyorlar. Ürünlerin hepsi çocuk giyimi üzerine. Hedef kitlenin yoksullar olmadığı açık. 1799 TL’ye çocuklar için üretilen kot pantolonlar satabiliyorlar. Gariban işi kıyafetler yok Nebati’nin mağazalarında.

2001’de Türkiye’nin o zamanlar için en lüks AVM’si Akmerkez’de şube açıyorlar. Mağazalar birbiri ardına açılırken, Nebati’ler bir yandan MÜSİAD’da diğer yandan AKP’de yöneticilik yapmaya başlıyorlar. Milli Görüş kökenli kardeşler, atadan deden İslamcılar.

2006’da Yeni Şafak’a verdikleri röportajda Seyid Nebati hayallerini anlatıyor; “Pekin'de B&G Store açmak, hatta Versace'nin yaptığı gibi Çin'den 5 dolara alıp 150 dolara satmak gibi hayallerim var.”

2008 yılında Türkiye’deki mağaza sayısı 39’a ulaşıyor. AVM’ler pıtrak gibi çoğalırken Nebati’ler lüks AVM’lerde dükkanlar kapatıyor. Türkiye’deki B&G mağazalarının sayısı 2009’da 45’e, 2011’de 70’e yükseliyor. Bu sayılara yurtdışındaki mağazalar dahil değil.

2021 yılı itibariyle Nebatilerin B&G Mağazalarının Türkiye’de 102, yurtdışında 13 şubesi var. Allah daha çok versin. Ortada hukuksuz bir durum yok.

Ama önümüzdeki manzara seyirlik.

Bir ekonomi bakanı düşünün… Lüks giyim sektöründe… İçeride varlıklı sınıflara hizmet veriyor ve ihracatçı. Uyguladığı ekonomi politikası ise varlıklı sınıfların zenginleşmesi ve ihracatın artmasıyla sonuçlanıyor. Bu ekonomi bakanı da izlediği politikayla milyonuna milyon katıyor. Hızla zenginleşen kesimlerin AVM’lerinde mağaza üzerine mağaza açıyor. Nisan ayında İstanbul Havalimanı ve Kozyatağı şubelerini açmışlar. Nüfusu büyük ölçüde emekçi kesimlerden oluşan Bayrampaşa şubelerini ise 18 Mayıs’ta kapatmışlar. Nureddin Nebati, kendi uyguladığı ekonomi politikasına uygun olarak zenginleşen Kozyatağı’na şube açıyor, yoksullaşan Bayrampaşa’da şube kapatıyor.

Bu tablo kimin vicdanına sığıyor? Bu gerçeklik Türkiye’nin önüne konsa muhtemelen kamu vicdanı bu tabloyu kaldırmaz. Nureddin Nebati’nin bakanlıktaki işine son verilir. Fakat öyle olmuyor, gerçekliği büken bir ideolojik kılıf var çünkü…

Haftasonu Twitter hesabımdan şu soruyu sordum;

“An itibariyle Erdoğan’a oy vermeye kararlı olanlar bunun gerekçelerini bana DM’den yazabilir mi?”

Cevaplar çeşitli ama özet şu; Midemiz değil, vatanımız ve inancımız önceliğimiz bizim.

Nureddin Nebati başarısız mı? Bence daha başarılı olamazdı. Ekonominin başındayken bir ülke yoksulluktan inim inim inliyor, kendisi milyonlarına milyon katıyor, yoksullaşan halk kesimleri ise vatan millet için kendisine oy verdiğine inanıyor. Tebrikler Nureddin Nebati… Bu tezgahı yutturmak her politikacının harcı değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ozan Gündoğdu Arşivi