NATO'nun sicili Rus işgalini aklamaz

Geçen yıl ekim ayında eşimle üç günlük bir tatil planı yapıp komşu ülkeleri gezmeye karar verdik.

Önce "Bakü" dedik.

Bu tarihte çok rüzgarlıydı.

Batum'da yağmur bekleniyordu.

Petersburg için vize almak gerekiyordu.

Youtube'da gezgin videolarını izlerken, Lviv'e denk geldim. Ukrayna'nın batısındaki Lviv'in tarihi binaları çok etkileyiciydi. Burası 1. Dünya Savaşı'nda çarpıştığımız Galiçya Cephesi.

31 Ekim'dan 2 Kasım'a kadar Lviv'de kaldık.

Şehirde her ulus yaşıyor: Ukraynalılar, Ruslar, Lehler, Türkler, Ermeniler, Gürcüler ve Yahudiler.

Birçok mabet var.

Her uygarlıktan izler taşıyor.

Yaşayan iki Lviv'den söz edebilirim.

Biri turistlerin sefasını sürdüğü tarihi şehir.

Diğeri fukara Lvivlilerin cefasını çektiği varoş.

Hangisinde yaşarsanız yaşayın, 2014 yılından beri Ukraynalıların vakarla tuttuğu yası görebiliyorsunuz. Örneğin, Opera Meydanı'nda ya da Lviv'e bir balkoncuktan baktığınız tepedeki anıtta.

Lychakiv Mezarlığı'nda 1. ve 2. dünya savaşlarında can veren Ukraynalı ve Polonyalı askerler yatıyor. En taze mezarlar 2014'ten sonra Donetsk ve Luhansk'taki savaşta hayatını yitirenlere ait. Başlarında sarı-mavi ulusal bayrakları, üzerlerinde yakışıklı ve genç fotoğrafları, yamaçlarında ağlaşan anneleri...

Kim derdi ki, aylar sonra Lychakiv'e yüzlerce mezar daha eklenecek.

Beş ay önce turistlerin gezindiği Lviv'e bugün Polonya'ya kaçmak isteyen onbinlerce Ukraynalı'nın akın edeceğini kim tahmin ederdi ki?

Ukrayna'da, iki denk kuvvet arasında sürmekte olan bir savaş değil, gerekirse nükleer silahlarla dünyayı tehdit eden Rusya'nın askeri işgali var. Putin, Ukranyalıların Ruslardan ayrı bir ulus, Ukrayna'nın bağımsız ve egemen bir devlet olarak, kendi geleceklerine karar verme hakkını tanklarla ezmek istiyor.

Putin, Çarlık Rusya'yı ihya etmek istiyor

Putin, modern Ukrayna'nın Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından yaratıldığını, zaten Ukraynalılarla Rusların akraba olduğunu savunuyor. Bu cümleleriyle Putin, aslında Ukrayna ve Belarus'un Rusya'ya katılması arzusunu dışavuruyor. 2008'de Gürcistan'dan Abhazya ve Güney Osetya'yı, 2014'te Ukrayna'dan Kırım'ı, şimdi Donetsk ve Luhansk'ı yutup hayalini parça parça hayata geçirerek, uluslararası hukuku ihlal ediyor.

Putin, SSCB'yi diriltmiyor.

Tam aksine toprak kaybından Lenin'i sorumlu tutuyor.

Putin, Çarlık Rusyasını ihya ve Rusya'nın haritasını tashih etmeye girişiyor. Ukrayna'da amacına ulaşırsa ordularını yarın Belarus'ta, ertesi gün Moldova'da, belki Kazakistan'da görebiliriz.

Ukrayna'nın SSCB'den ayrılması ve Ukraynalıların Ruslarla akraba olması Rus işgali için gerekçe oluşturmaz. Eğer eski haritaları tashihe kalkışırsak biz de Kırım'da hissedar oluruz.

Kiev'de soykırım mı var?

Putin, işgalini meşru kılmak için Donetsk ve Luhansk'ta Ruslara soykırım yapıldığını ileri sürüyor. Halbuki 2014'te iki şehirde bağımsızlık ilan edildi. O tarihten beri Ukrayna ile Rusya destekli paramiliterler çatışıyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, soykırım iddiasını doğrulamıyor.

Birleşmiş Milletler de 3300 sivilin, 4 bin Ukraynalı askerin ve 5500 Rus paramiliterin öldüğünü bildirdi. Rus yanlıları bu rakamı 14 bine yuvarlayarak, neo-Nazilerin soykırım yaptığını savunuyor.

Diyelim ki, öyle.

Başkent Kiev'de, Odessa'da ve Lviv'de de Ruslar kırıma mı uğruyor?

Ruslar Kiev'e soykırımı durdurmak için mi gitti?

Harkov'da bombaladıkları bina, üniversite değil de insan yakma fırını mıydı?

Bu şehirlerin işgali, soykırım iddiasının safsatadan ve asılsız bir gerekçeden ibaret olduğunu kanıtlıyor. Asıl amaç, batı yanlısı Zelinski iktidarını devirip yerine kukla bir yönetimi getirmek.

Aşırı sağın oyu yüzde 1.6

Putin, Ukrayna'da neo-nazilerin devleti ele geçirdiğini öne sürerek dünyayı aldatmayı hesaplıyor.

Halbuki Zelinski'nin iktidara geldiği 2019'daki seçimde aşırı milliyetçi Svoboda Partisi, yüzde 1.62'de kaldı. Parlamentoya milletvekili sokamadı.

Buna karşılık Yahudi kökenli Zelinski, birinci turda 5.7 milyon, ikinci turda 13.4 milyon oy aldı. Oy oranı yüzde 73!

Rusya yanlıları Ukrayna Ordusu içerisinde var olan 'Azov Taburu' adlı gönüllü birliğe de işaret ediyor. O halde Türkiye'den örnek verelim: TSK'da ve Emniyet'te dikkate değer sayıda MHP'linin olması Türkleri 'Turancı' yapar mı?

Putin, eser miktardaki ırkçıyı Ukrayna'ya genellerken, Yahudi ailenin Rusça konuşan oğlu Zelinski'yi neo-nazi ilan ederek, gülünçleşiyor.

Putin, komedyenlikte Zelinski'den daha başarılı olabilir.

Zelinski de liderlikte...

Komedyen diye hafife alınan (Aslında hukuk eğitimi var) Ukrayna lideri Amerika'nın "Seni çıkaralım" teklifini reddederek, askeri kamuflaj giyerek, silah kuşanarak, ordusunun ve halkının yanında durarak, liderlik dersi verdi.

Rusya'dan çekindikleri için NATO'yu istiyorlar

Putin'in elle tutulur bir argümanı varsa, o da NATO'nun Ukrayna ve Gürcistan'ı içine alacak şekilde doğuya doğru genişlemesi.

Gerçekten de NATO, SSCB dağıldıktan sonra varlık gerekçesi ortadan kalktığı halde lağvedilmedi. Hatta 1999 yılından itibaren 13 yeni ülke NATO'ya kabul edildi. Bunların tamamı eski Varşova Paktı ve SSCB üyesi.

NATO'nun 2008'deki Bükreş zirvesinde Ukrayna ve Gürcistan katılım için başvurdu. NATO, açık kapı bıraksa da iki ülkeyi bünyesine almadı.

Bu arada Ukrayna, anayasasına AB ve NATO üyeliğini stratejik hedef olarak koydu.

Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya üye olması halinde dizinin dibine füzelerin konuşlandırılacağını ifade ediyor.

Ancak Rusya da iki gerçeği göz ardı ediyor:

Bir: SSCB'den ayrılan komşusu Estonya ve Letonya, 2004'ten bu yana NATO üyesi ve Rusya için tehdit oluşturmuyor.

İki: Ukrayna ve Gürcistan, Rus yayılmacılığından çekindiği için NATO'nun güvenlik şemsiyesini istiyor.

Ukrayna bağımsız bir devlet olarak hangi ittifaka katılacağına yalnızca kendisi karar verir.

Üçüncü Dünya Savaşı

Rusya, bu haksız işgali derhal durdurmalı ve Kırım dahil, bütün Ukrayna'da çıkmalı.

Minsk Anlaşması gereği Donetsk ve Lugansk'ta özerk yönetim kurulmalı ve Rus etnik grubuna yönelik, varsa ayrımcılık, ortadan kaldırılmalı.

Ukrayna, NATO hedefinden terk ederek, tarafsız kalacağını ilan etmeli.

NATO, dünya barışı için doğuya genişlemekten vazgeçmeli. Rusya'nın endişesi haklı ve anlaşılır. Eski SSCB ülkelerini bir tüfek namlusu gibi Rusya'ya doğrultmak, nükleer silahlarla yapılacak üçüncü dünya savaşına davetiye çıkarır.

Tanklar Moskova'da değil, Kiev'de

Rusya'nın Ukrayna işgali Türkiye kamuoyunu da böldü. Kimileri NATO'nun Ukrayna üzerinden Rusya'yı kışkırttığını düşünüyor. Kimileri savaşın Rusya ile NATO ve ABD arasında olduğunu bile iddia edebiliyor.

Sanırsınız Rusya değil, Ukrayna saldırdı.

Sanırsınız tanklar Kiev'de değil, Moskova'da Kızıl Meydan'da geziyor.

NATO ve ABD'nin Afganistan, Irak ve Suriye'deki kanlı sicili Ukrayna'nın yayılmacı bir işgale uğradığı, Rus uçaklarının ölüm kustuğu, en az bir milyon Ukraynalının ülkesini terk etmek zorunda kaldığı gerçeğini değiştirmiyor. Anti-Amerikancılık ve anti-faşizm Rusya'nın savaş suçlarını örtmenin ideolojik kılıfı olmamalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Saymaz Arşivi