MHP nikahında BDDK bürokratına takılan takılar havada uçuşuyor

Bir devlet geleneği haline gelen şatafatın kurumsal resmini veren bir nikah törenini anlatacağım.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın 19 Eylül’de Dilek Holding’in sahibi olduğu Şişli Radisson Blu Otel’de yapılan nikaha katılan Timur Soykan’ın Halktv’nin “Kayda Geçsin” programında paylaştığı fotoğraflar ve izlenimler unutulur gibi değil.

Düğüne katılan konuklar 150 bin-350 bin lira arasında değişen değerde takılar takmışlar. Bankaları denetleyen kurumun tepe yöneticisine bankalardan yüzlerce çelenk yağmış. Bunlar arasında MHP’lilerden gelen çelenklerin ağırlığı kurumun siyasal aidiyetini de tanımlıyor. AKP’den katılımın olmadığı düğünde eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan’la yanyana olması ayrıca dikkat çekiyor.

Davette eski Merkez Bankası ve BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu dahil, bankaların genel müdürleri, şirketlerin finans müdürleri hazıroldaymış. Yüzlerce kişinin doldurduğu devasa salonda 2 saati aşan takı merasiminde banka genel müdürleri sıraya giriyorlar. Tabii “Ben de oradaydım” demek için gelin ve damatla fotoğraf çekilmeden de düğünden ayrılmamışlar.

İkram kısıtlı, eğlence yok; takıyı takan nikah salonundan çıkıyor…

***

Soykan’ın duyumlarından biri de “düğünün” parasını bir bankanın ödediği… Bu söylenti doğru olmasa bile, kamudaki gücünü takıya tahvil eden bir bürokratın etik dışı tutumuna yakışıyor!

Finans sektörünü buluşturan MHP nikahının yapıldığı otelin sahibi Dilek Holding’i de merak ediyor olabilirsiniz.

2001 yılında Starwood Grubu’nun Türkiye’de yaptığı ilk franchise anlaşması ile turizm sektörüne adım atan ve Sheraton Çeşme Hotel’i açan Dilek Holding, 2013 yılında Radisson Blu Hotel, İstanbul Pera ile şehir otelciğine girdi.

***

Deniz Haber’de 17 Mayıs 2010 tarihli haber Dilek Holding’in turizm sektörüne geçişini şöyle haberleştirmiş:

“İş insanı Mehmet Emin Karamehmet'in (2001 krizinde bankaları TMSF’ye geçen armatör) sahip olduğu, ondan da Hollandalı bir yatırım fonuna geçen arazi, kriz nedeniyle fonun Türkiye'den çekilme kararı almasıyla satışa çıkarılmıştı.

Dilek Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İskender Dilek, araziyi Hollandalı fondan satın aldıklarını söyleyerek 320 odalı, 5 yıldızlı otel planları olduğunu açıkladı. Dilek 48 bin metrekare alan üzerinde bulunan otelin arazi bedeli dahil otele 100 milyon dolara malolacağını açıkladı.”

***

Murat Ağırel program arkadaşı Soykan’ın sunumundan sonra isabetli bir soru yöneltiyor: Acaba damat BDDK Başkan Yardımcısı Aydın takıları hangi bankada değerlendirecek?

Programın kolaylaştırıcısı Şule Aydın noktayı koyuyor: Bu düğünün hasılatını açıklayın!

***

Damat Aydın, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsünde Bilişim Sistemleri Bölümünde doktora tezi çalışmalarına ve BDDK Bilgi Sistemleri Uyum Daire Başkanı olarak görevine devam ediyor.

Bürokrasinin “yıldızlarından” biri…

2005 yılında girdiği BDDK’da sektörel “Siber Olaylara Müdahale Ekibi” çalışmalarını yürütmüş, 2017-2019 yılları arasında ABD’de Temple Üniversitesinin “Bilgi Teknolojileri Denetimi ve Siber Güvenlik” bölümünü 4.0 not ortalaması ile okul birincisi olarak tamamlayarak, ikinci yüksek lisans derecesini almış.

Hem çalışmış, hem de okumuş…

Gelin hanım Av. Nilüfer Özmen, Erdemir&Özmen Avukatlık Kurucu Ortağı.

20 Eylül 2024 tarihli Kırklareli gazetesinden de ünlü nikahı okuyoruz. Çiftin nikahını MHP’li Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut kıyıyor.

Haberde Damat Aydın’ın, MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin Özel Kalem Müdür Yardımcısı Bilal Aydın’ın kardeşi olduğu vurgusu öne çıkıyor. Bilal Aydın’ın kurumsal kimliği de dikkate alındığında, MHP’nin iktidar ortağı AKP’den mevkidaşı da mı bu düğünde yok muymuş diye soralım…

MİTİNG GİBİ KENT LOKANTASI AÇILIŞI

Sizce halkın umurunda mı New York’ta Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu’nda sunum yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın diplomatik ve ekonomi temasları?

15. Kent Lokantası’nın açılışının mitinge dönüşmüş…

Halk, Sancaktepe’de Kent Lokantası açılışı yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu sloganlarla karşılıyor. Kent Lokantası’nda 4 kap yemeği 40 TL’ye yemek yiyebilmek için uzayıp giden kuyruklarda bekleyen insanlara ne anlatıyorsunuz?

Hizmette olan 14 kent lokantasında açıldığı günden itibaren, toplam 3 milyon 885 bin 527 kişiye hizmet verilmiş. Sancaktepe’te; sultan çorbası, rosto köftesi, bulgur pilavı, fıstıklı baklava, elma ve sudan oluşan günün menüsü diğer Kent Lokantaları’nın menülerindeki beslenme dengesinden farklı değil.

***

Milli Eğitim Bakanlığı okullara temizlik görevlisi gönderemiyor, çocuklar okullarda pislikten tuvaletlere giremiyor, ishal vakaları artıyor.

30 bin ilave personel ilanına çıkıldı ama ne zaman başlayacakları bilinmiyor.

Çocuğu okuldan hasta olup mu dönecek diye endişe eden ana-babalara siz ne anlatıyorsunuz?

***

Yaşları 55-60’a gelen çalışan emekliler için Genel Sağlık Sigortası pirimi alınması gündemde.

Açlık sınırını aşabilmesi için çalışmaya devam etmek zorunda kalan ve en düşük 12 bin 500 lira aylık alan emeklinin New York’ta ne konuşulduğu umurunda mı?

Türk-İş hesaplamalarına göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin; sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 19.234,43 TL ’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 62.652,87 TL ’ye, bekâr bir çalışanın “yaşama maliyeti” de aylık 24.901,78 TL ’ye yükseldi.

***

Kamuda şatafatı ne kadar eleştirirsek eleştirelim, nafile; BM’nin karşısında, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrindeki 36 katlı gökdelen olan Türkevi’nin sokağını lüks protokol araçları kapladı.

Ekonomistlerin farklı ifadelerle sıkça tekrarladığı saptama, kapanan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müstaşarı İlhan Kesici’den de geliyor.

Sözcü gazetesi Kesici’nin “İsraf sıfırlanmadan alınan vergi değil, haraçtır” sözünü manşete taşımış.

Kesici söz konusu röportajda, hükümetin “ekonomi politikasının” sermayeden yana olduğunu ortaya koyan saptamalar yapıyor:“22 yılda faize ödenen para 578 milyar dolar.

Faiz nas” denilen 2023 yılında devlet bütçesinin yüzde 25’i faize gidiyor; 673 milyar 781 milyon TL…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serpil Yılmaz Arşivi