Kılıçdaroğlu’nun Kararları

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partisinin grup toplantısında; kurultay takvimi, parti içi tartışmalar, Ekrem İmamoğlu’nun değişim talebi ve muhtemel genel başkan adaylığı konularında mesajlar vereceği beklentisi vardı.

Kılıçdaroğlu ise konuşmasında sadece İstanbul’un önemine dikkat çekmekle yetindi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni yeniden kazanmayı çok istediğine vurgu yaptı.

Bu kısa değinmenin taşıdığı mesajın adresi İmamoğlu’ydu. Kılıçdaroğlu, İstanbul’un önemine vurgu yaparak İmamoğlu’na bir kez daha “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yeniden aday ol” demiş oldu.

Kılıçdaroğlu’nun bu önerisini ikili görüşmesinde de İmamoğlu’na doğrudan söylediğini daha önce bu köşede ifade etmiştim.

Kılıçdaroğlu, parti yetkilileriyle görüşmelerini sürdürüyor. Önceki gün de Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile görüştü. Bugün il başkanlarıyla görüşecek. Belediye başkanlarıyla toplu bir görüşme yapması da gündemde.

Kılıçdaroğlu bu görüşmelerinde yerel seçimler ve CHP’nin kurultay çalışmalarıyla ilgili değerlendirmeler yapıyor.

Bu değerlendirmelerden Kılıçdaroğlu’nun, İmamoğlu konusunda “yerel seçimlerden önce istifa edip İstanbul’u AK Parti’ye teslim etmemesi, yeniden aday olması konusunda” ısrarcı olduğu anlaşılıyor.

Kılıçdaroğlu bu konuda kararlı görünüyor.

CHP Lideri’nin, İmamoğlu’nun İstanbul’a yeniden aday olması, CHP’nin belediye meclisi çoğunluğunu da alacak şekilde bir seçim zaferi kazanmasının önceliği olduğunu parti yöneticileri ve belediye başkanlarıyla yaptığı görüşmelerde sık sık vurguladığı belirtiliyor.

İmamoğlu’nun eğer genel başkanlığa aday olmak istiyorsa bunu İstanbul’da yakalayacağı bir başarı üzerine kurmasının daha doğru olacağını ifade ettiği; böyle bir başarıdan sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı meclis çoğunluğuna dayanarak İstanbul’da ilçe belediye başkanlarından birine
bırakmasının en doğru yol olacağı görüşünü savunduğu da kaydediliyor.

Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu’yla ilgili kararı böyle.

Kılıçdaroğlu’nun görüşmelerinde, gerekirse genel başkanlığa da aday olabileceğini söyleyen CHP Grup Başkanı Özgür Özel’le ilgili değerlendirmeler yaptığı da gelen bilgiler arasında.

Kılıçdaroğlu’nun, Özel’in grup başkanlığı görevi üzerindeyken aday olmasının doğru olmayacağını vurguladığı belirtiliyor.

Özel ise adaylık konusunda kararlı değil. Genel başkanlığa adaylığını açıklamadığını, bazı değerlendirmeler yaptığını ifade ederek bu konuda geri durmayı tercih etti.

Kılıçdaroğlu, il ve ilçe kongrelerini ve kurultay sürecini beklemeden yerel seçim için çalışmalarına kısa süre sonra başlayacak.

CHP Lideri, 6’lı Masa’nın diğer liderleriyle temaslarını sürdürüyor. Özellikle İYİ Parti Lideri Meral Akşener’le telefonla sık görüştükleri gelen haberler arasında.

Kılıçdaroğlu yerel seçimlere de ittifakla gidilmesi gerektiğini savunuyor. Yerel seçimler için Millet İttifakı’nın yeniden bir araya gelmesinin ve belediye başkan adaylarının ortak şekilde belirlenmesinin doğru olacağını savunuyor.

Kılıçdaroğlu 6’lı Masa’nın gerektiğinde daha da büyütülmesi görüşünde. Bu görüşünü dünkü grup toplantısında da “6’lı değil gerekirse 16’lı masa kurarım” sözleriyle ifade etti. CHP Lideri’nin yerel seçimlerde Zafer Partisi’yle işbirliği yapmaya açık olduğu da kaydediliyor.

6’lı Masa’dan Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Saadet Partisi’nin Meclis’te ortak grup kurmalarını Kılıçdaroğlu’nun da desteklediği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun bu partilerin Meclis’te grup kurmaları konusunda “Ben de teşvik ediyorum. Doğru bir adım olur. Meclis’te bu partiler de grup kurduğunda muhalefet olarak çok daha güçlü ve etkili oluruz. Böylece bu partilerin adaylarına listelerimizde neden yer verdiğimiz daha iyi anlaşılır değerlendirmesini yaptığı aktarılıyor.

Bu partilerin Anayasa değişikliği konusunda AK Parti ile birlikte hareket etmeleri olasılığı konusunda ise “Bizim 6’lı Masa olarak kamuoyuna açıkladığımız Ortak Mutabakat Metni var. Bu metnin altında bu partilerin liderlerinin de imzası var. Buna aykırı bir tutuma gireceklerini sanmam” değerlendirmesini yaptığı belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmeleri gösteriyor ki partisini yerel seçimlere genel başkan olarak götürmek istiyor.

Yerel seçim öncesinde iç çekişmeler nedeniyle CHP’nin yıpranmasını ve enerji kaybetmesini istemiyor.

Kurultayın her aday için demokratik ve eşit koşullarda yapılmasını önemsiyor.

İmamoğlu’na veya başka bir adaya “el vermesi” gibi bir yaklaşımı yok. Bunu demokratik bir yöntem olarak görüyor. Kurultay delegelerinin, özgür iradeleriyle karar vermelerinin doğru olacağını düşünüyor.

İmamoğlu’nun yerel seçimlerden önce istifa etmesini istemiyor, İstanbul seçimini yeniden ve daha büyük bir başarı ile kazanmasını bekliyor.

Genel başkanlık konusunun yerel seçimde sağlanacak başarıdan sonra değerlendirmesinin doğru olacağı düşüncesinde.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi