Kılıçdaroğlu: Türkiye iktidar değişikliğine gidiyor

CHP  Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, son günlerde iktidar cephesinden Millet İttifakı’na yönelik “aralarından sorun var” iddialarının “iktidarı kaybetme korkusu”ndan kaynaklandığını düşünüyor.

Kılıçdaroğlu, bugünkü sohbetimizde, iktidarın, “Millet İttifakı içinde adaylık sorunu var” iddiasını ısrarla gündeme getirmesi konusunu şöyle değerlendirdi:

“İktidarın sürekli olarak Millet İttifakı’nda sorun varmış gibi bir hava yaratmaya çalışmasının nedeni Türkiye’nin bir iktidar değişikliğine gittiğini gördüğü içindir. İktidarı kaybetme korkusu içinde böyle davranıyorlar. Millet İttifakı’nda sorun varmış gibi iddialar ortaya atıyorlar. Millet İttifakı’nda hiçbir sorun yok. Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmak için çalışıyoruz. Ortak hedefimiz bu. Biz aramızda sorun olmadığını biliyoruz. Bunu bizim bilmemiz önemli. İktidarın iddiaları gerçeğe dayanmadığı için de bir önem taşımıyor.”

Tekil konuşma 

Kılıçdaroğlu, son dönemde özellikle iktidara geldiklerinde neler yapacakları konusunda etkili videolar çekerek paylaşıyor. CHP’nin vaatlerini kamuoyuna yansıtıyor. Böylece sadece iktidarı eleştiren bir ana muhalefet partisi değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında neler yapacaklarına ilişkin hazırlıklarını duyuruyor.

Kılıçdaroğlu’nun vaatlerini aktarırken birinci tekil şahıs olarak konuşması dikkat çekti. “Söz veriyorum gençlerin sorununu çözeceğim”, “Süleyman Şah türbesine yerine taşıyacağım” gibi.

Kılıçdaroğlu’nun bu söylemi de iktidar yanlıları tarafından bir sorun gibi yansıtılıyor. İYİ Parti’den Cihan Paçaçı da kendisine yöneltilen soruyu yanıtlarken “Madem birlikte hükümet kuracağız, bu vaatlerin bize de sorulması gerekir” diyerek bir serzenişte bulundu.

Kılıçdaroğlu’na bu serzenişi ve nedene birinci tekil şahıs söylemi kullandığını sordum.

Şu yanıtı verdi:

“Ben Millet İttfakı olarak ortaklaştığımız konularda çoğul konuşuyorum. Ama henüz ortaklaşmadığımız konularda, İttifak adına konuşmayı etik bulmadığım için tekil şahıs olarak konuşuyorum. Bu benim Millet İttifakı’na gösterdiğim hassasiyetten kaynaklanıyor. Henüz konuşup ortaklaşmadığımız bir konuda İttifak adına konuşmam doğru olmaz. Tabii süreç içinde ortaklaştığımız konular çoğaldıkça o zaman çoğul konuşuruz. Örneğin güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda Millet İttifakı olarak ortaklaşmış durumdayız. Bu konuda elbetti İttifak adına çoğul konuşulabilir. Konular üzerinde ortaklaşma oldukça o konularda da ortak konuşmamız daha doğru olur. Ortaklaşma olmadan çoğul konuşmam etik olmaz.”

Adaylık konusu 

Kılıçdaroğlu, iktidarın televizyonlarda ve köşe yazılarında “Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı kim olacak” konusunu, televizyonlarda ve köşe yazılarında sürekli gündemde tutulmasıyla ilgili  “adayımız kim olursa olsun seçimi kaybededeceklerini bildikleri için yapıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

Bu bağlamda iktidar, İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu Fatih benzetmesi “Akşener’in adayı İmamoğlu,” “Akşener Kılıçdaroğlu’nun yerinde İmamoğlu’nu göstermek istiyor” biiminde yorumlandığını anımsattığında Kılıçdaroğlu şu yorumu yaptı:

“Bunlar çok zorlama yorumlar. Bunu zaten Sayın İYİ Parti sözcüleri açıkladılar.  Oradan böyle bir sonuç çıkarmak gerçekten aşırı bir zorlamaydı. Dediğim gibi kaybedeceklerini bildikleri için CHP içinde, Millet İttifakı içinde sorun yaratmaya, sorun varmış gibi iddialarda bulunmaya çalışıyorlar.”

Kılıçdaroğlu’na göre iktidar boşuna çaba gösteriyor. Millet İttifakı uyumlu bir şekilde sorunsuz çalışıyor. İttifak içinde en küçük bir sorun yok.

Bu çabaların tek nedeni Türkiye’nin bir iktidar değişikliğine gittiği gerçeğini görmüş olmaları.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi