İsmail Küçükkaya

İsmail Küçükkaya

Efendiler ! Cumhuriyet 100 Yaşına Giriyor

Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde kim ne yapıyor bahsine devam ediyoruz.

Devletimiz 29 Ekim’de 100. doğum gününü kutlayacak. Ne şanlı gün. Acaba hangi kurum nasıl bir kutlama düzenleyecek? Devlet kurumları? Özel sektör? Büyük holdingler? Sivil toplum? Belediyeler? Üniversiteler?

Kim 100. yılın hakkını verecek?

Kim geçiştirecek?

Kim 20/25 saniyelik göstermelik videolarla yasak savacak?

Yani KİM CUMHURİYETİN RUHUNU ANLAMIŞ KİM CUMHURİYETİN FELSEFESİNİ ÖZÜMSEMİŞ BUNU GÖRECEĞİZ?

Bakınız Ekim’e girdik. 27 gün sonra ‘En önemli Milli Bayramımız’

‘En büyük eserim Cumhuriyettir’ diyen Atatürk’e

saygımızı nasıl göstereceğiz?

Bu ülkenin, halkın, devletin ve tümüyle hepimizin heyecandan yerimizde duramıyor olmamız lazım.

Oysa… Hiç öyle bir hava göremiyoruz toplumda ve devletimizde. Sokakta veya kurumlarda… Öyle bir arayış, çaba, öyle bir ruh göremiyoruz.

ÇIKTIK AÇIK ALINLA

Hayret bi durum. Şaşılacak şey.

Bir yarışma düzenleyin ya. Ülke genelinde resim veya kompozisyon yarışması düzenleyin. Çocuklarımız o havaya girsin. Hissetsinler. 100 çocuğumuza ödül verelim. Henüz görmeyenlerden bir çocuk grubunu Anıtkabir’e götürelim, İlk Meclisimize; bazılarını İstanbul’a, kimisini Mardin’e, Urfa’ya… köprüler kuralım.

100 parlak gencimizi seçelim ve 100. yıl şerefine yurtdışına özel eğitim programlarına yollayalım. İkinci asrımızda memlekete hizmet etsinler. 100 bilim insanı seçelim, 100 sanatçı….Eserler üretsinler.

Bir kalem yapın ya da, özel bir kalem. Hatıra. Bir pul bastırın. Ne bileyim ses yarışması düzenleyin. Cumhuriyetin sesi olsun.

ÇIKTIK AÇIK ALINLA diyelim. Birinci asrı devirdik.

Paneller düzenleyin. Konferanslar. Cumhuriyetin özünü anlatalım. Ruhunu kavrayalım. Özgürlükçü felsefesini…Tam bağımsızlık ülküsünü. Evrenselliğini, çağdaşlığını, laikliğini…

Mesela bir özel anıt dikelim. 100. YIL ANITI. Sembol olsun.

Öyle bir günlük resmi programdan bahsetmiyorum. 29 Ekim'den itibaren bütün yıla yayılacak ve dalga dalga toplumun tüm kesimlerine etki edecek bir büyük şenlik yaşamalıyız.

Bütün yurtta bir şölen havası olmalı. Halkın katılımıyla coşkulu kutlamalar yapılmalı. Bayraklar asılmalı her eve. Başka türkü nasıl bir toplum olabiliriz ki?

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Küçükkaya Arşivi