İsmail Küçükkaya

İsmail Küçükkaya

Demokrasi Neydi?

CHP kurultayı bize nicedir unuttuğumuz bazı kavramları hatırlattı.
Demokrasi. Katılımcılık. Seçimli kurultay. Ve kıyasıya bir rekabetin sonunda gerçekleşen değişim. Lider değişimi,
Bu demokrasimiz adına sevindirici. Kongreyi o salonda izlerken zihnimde hep şu soru yankılanıyordu:
Demokrasi neydi?
Parti içi demokrasi nasıl olurdu?
Delegelerin iradesi nasıl şekillenirdi?
4/5 Kasım 2023 CHP kurultayı daha şimdiden tarihe geçti. O yaşananları diğer partilerde görebilir miyiz? Mesela AK Parti. Erdoğan’ın karşısına bir aday çıkabilir mi? Kurultayda 2 adaylı bir yarış olabilir mi? Seçimli bir kurultayda genel başkan değişimine şahitlik yapabilir miyiz?
Hiç sanmıyorum. Erdoğan ne derse o. ‘REİS KÜLTÜ’
Oysa CHP bu kurultayda bi fark ortaya koydu.
CHP’nin sırtını dayayacağı güç bu olmalıdır.
Ama yetmez.
CHP yeni bir yol açacaksa teşkilatı güçlendirmeli. Örgütü gençleştirmeli. Kadınlara ulaşabilmeli. Özellikle ev kadınlarına
Kılıçdaroğlu kurultay konuşmasında bu eksikliklerine dikkat çekiyordu. Doğru. Doğru ama 13 yıllık genel başkanın bu yoksunluktan şikayet etmesi çelişki değil midir? Yeni yönetim bu eksikliği gidermeli.
Seçildikten sonra konuştuğum Özgür Özel teşkilatları çok güçlendireceğini söyledi. Genel Başkan seçildikten bir gün sonra il başkanlarıyla toplanmıştı. Oradan çıkışta bana bunu açıkladı.
Artık teşkilatlar söz sahibi olacak. İl başkanları etkili olacak. Dediği bu.
CHP kabuk değiştirdi. Yeni bir dönem başladı. Kitleler umutlandı, heyecanlandı. Şimdi bunun içini doldurmalılar. Laiklik ve Cumhuriyetin temel esaslarına dayanan, halka yaslanan, evrensel değerleri savunan, gerçek sosyal demokrat fikirleri siyasete taşıyan bir yaklaşımla başarabilirler. Geçmişte “Halkçı Ecevit” çizgisi ile bu yapılabildi. Özgür Özel de başarabilir.
CHP’yi kitleselleştirebilir. Kalıpları kırabilir. İktidar zaten yorgun. Alternatif arayan milyonlara seçenek sunulabilir.
İktidar CHP’deki bu değişimden hiç memnun olmadı. Yeni bir oyun kurmak zorundalar. Türkiye'de siyaset değişiyor. İktidar/muhalefet dengesi (dengesizliği) bozuldu. Ama iktidar eli cebinde beklemeyecek. O da yeni oyun kuracak. İşler hiç kolay olmayacak.

NOT/ Dünün en güzel haberi meslektaşımız Tolga Şardan’ın tahliye edilmesi oldu. Çok sevindik. Darısı Barış Pehlivan’ın başına.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Küçükkaya Arşivi