Ozan Gündoğdu

Ozan Gündoğdu

Aynur Doğan’ı hazmetmeyen muhaliflik

AKP’li Derince Belediyesi’nin ilçede düzenlenecek Aynur Doğan konserine izin vermemesi geçen haftanın çok konuşulan gündemlerinden biriydi. Tanımayanlar için Aynur Doğan, 2021 womex ödülü sahibi, Kürtçe müzik yapıyor. En meşhur şarkılarından biri “Dar Hejiroke”. Twitter’ı sadece konser duyuruları için kullanıyor ve buna rağmen yarım milyon takipçisi var. Aynur Doğan aynı zamanda geçmişte Öcalan’a özgürlük mitinginde sahneye çıkmış. Öcalan posteri önünde sarı, kırmızı, yeşil tülbentiyle halay çeken görüntüleri var.

AKP’li Derince Belediyesi’nin bu şekilde gündem olmasından 1 hafta kadar sonra Aynur Doğan’ın İstanbul’da yapacağı bir konserin duyurusu Büyükşehir Çalışıyor adlı yarı resmi belediye hesabından yapılınca olanlar oldu. Son seçimde Ekrem İmamoğlu’na oy verdiği anlaşılan, buradan hareketle Erdoğan karşıtı bir çizgide olduğu söylenen kesimler ve onların kanaat önderleri bu sefer İBB’yi linç etmeye kalktı. Mesela CHP’den istifa ettikten sonra Memleket Partisi’ne geçen, ardından istifa ederek bağımsız kalan milletvekili Mehmet Ali Çelebi, “5 şehidimiz var, damarımıza basmayın” demiş. Sığınmacı sorununu “Sessiz istila” adlı kısa belgeseliyle yorumlayan Hande Karacasu “Bilet almayacağım ama orada olacağım” yazmış. Hande hanım, muhtemelen etkinliği protesto etmeyi planlamış. Gözlediğim kadarıyla bu plana özellikle genç kesimlerden olumlu anlamda ilgi de gösterilmiş. Elbette tepki gösterenler arasında MHP’liler de AKP’liler de var.

***

Konser yasakları bugünlerin popüler meselelerinden. Bir konser yasağı da Isparta’dan. Belediyenin etkinliğine Melek Mosso çağırılıyor. Anadolu Gençlik Derneği, “ahlaksızlığı özendiriyor” temalı bir bildiri yayınlıyor ve Valiliğe konserin yasaklanması için başvuruyor. Tanımayanlar için Melek Mosso, müzisyen, solist, yan flüt çalıyor. Youtube’da “Vursalar Ölemem” şarkısına yorumu tam 115 milyon kez izlenmiş. Dinlemek isteyenler buraya tıklayabilir. Ayrıca tavsiye de ederim. Bunun dışında uzatmıyorum ancak önemli bir hayran kitlesine ulaşmış özel bir ses.

2 yıldır pandemi nedeniyle konserler yapılamıyordu. Pandeminin ardından bahar aylarının da gelmesiyle mini kutlamalar iyi gelir diye düşünüyorum. Üstelik bu bir halk konseri. Ekonomik bunalımın bu kadar derinleştiği günlerde halkın böyle bir konserde moralini düzeltmesi faydalı bir iştir sanırım. Ama Gerçek Gündem’den Bora Tüfekli’nin haberine göre Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Mehmet Kaya, Melek Mosso’ya hakaret ederek “Milletin parasının bu tür müptezellere harcanması da ayrı bir üzüntü kaynağı olmaktadır.” dedi.

***

Mosso’ya bu sefer Erdoğan karşıtı kampta bir araya gelen tüm kesimlerin sahip çıktığını gözledik. Belki hepsi aynı motivasyonla değil ama “seküler kampta” herkes Mosso konserini yasaklanmasından endişelendi.

Açıkçası ilgi çekici bir durum. Aynur Doğan’ın İBB’ye ait Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda konser vermesine oldukça sert reaksiyon veren Erdoğan karşıtı seküler milliyetçi bir çevre, aynı zamanda Melek Mosso’nun konserini protesto eden çevrelere özgürlükler bağlamından tepki gösteriyordu. Nesi çelişkili diye başlayıp küfredenleriniz olacaktır, Aynur Doğan teröristi ile Melek Mosso bir mi diye cevaplayanlarınız da olabilir.

Ama günün sonunda evimize dönelim ve soluklanalım. Terörist dediğiniz kişi şarkı söyleyerek geçinen bir sanatçı. Sanatçı… Ahmet Kaya’nın benzer görüntüleri yok muydu? “Kürdüz ölene kadar, vallahi biz Apo’yu özledik” diye şarkı söylemiyor muydu, sarı, yeşil, kırmızı bayraklar sallanırken. Bunlar boy boy televizyon kanallarında bu halka izlettirilip tahrik edilmedik mi? Adamı el birliğiyle kaçırmadık mı bu ülkeden? Hürriyet “Vay şerefsiz” diye manşet atmadı mı? Adı Bahtiyar şarkısında söylediği gibi saz çalmaktan öte bir suçu yoktu Ahmet Kaya’nın. Sizler gibi düşünmüyordu. Ama sadece saz çalıyordu. O kadar… 43 yaşında Fransa’da kalp krizinden öldü. Bugün Ahmet Kaya’nın şarkılarını ülkücüler gizli gizli dinliyor.

***

Sadede gelelim. Ha Isparta’da Melek Mosso konserini iptal ettirmek istemişsiniz, ha İstanbul’da Aynur Doğan konserini… Günün sonunda siz şarkı söyleyen insanları dinlemek isteyenler olabileceğini düşünmemişsiniz. Pandemi bitti, gençler konsere gitsin, kafa dağıtsın, onlara da iyi gelir diyememişsiniz. Ya da demişsiniz de Mosso’nun dinleyicileri kafa dağıtsın ama Aynur Doğan dinlenmesin demişsiniz.

Bu yazı biraz da gençler içindi. Henüz 18-19 yaşında olan insanlar son 4-5 yıldır, yani ülkeyi gözlemeye başladıkları yaşlardan bu yana bir OHAL rejimi altında yaşıyor. Olağan dışı ağır bir hava var. Bu atmosferde belki gençler normalin bu olduğunu düşünür diye endişelenmek gerekir. Aynur Doğan’ın dinleyicilerine saygısızlık etmeyi kendine yakıştıracak fikirler gençler içinde yaygınlık kazanırsa geleceğimiz çok da parlak olmayabilir.

Bir an önce normale dönmek umuduyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ozan Gündoğdu Arşivi