İsmail Küçükkaya

İsmail Küçükkaya

Ankara’dan bakınca

Başkentteyiz. Millet İttifakı bugün parlamenter sisteme geçişin yol haritasını açıklayacak. Yeni anayasa önerilerini öğreneceğiz. Önce 6 partinin hukukçu kurmayları Bilkent’te liderlerin de olduğu ortamda kamuoyuna sunum yapacaklar. Sonra tarihi Celal Bayar Köşkü’nde DP Lideri Gültekin Uysal ev sahipliğinde 6 lider toplantıda buluşacak.

Takvim artık iyice olgunlaştı; hatta sıkıştı. Seçim menziline girdik. Mayıs/Haziran’da sandık var. Hatta Babacan’a göre Mart/Nisan bile baskın seçim için söz konusu olabilir.

Biz de Ankara’da haber ve kulis topluyoruz. ‘Demokrasi meydanı’ bu zirve nedeniyle Başkent’te. Millet İttifakı toplantılarını izleyip gelişmeleri anlamaya çalışacağız.

Liderlerin birinci önceliği MASAYI DEVİRMEDEN SEÇİME KADAR MİLLET İTTİFAKINI SAPASAĞLAM GÖTÜRMEK. Bu başarılırsa seçim kazanılır diye düşünüyorlar. Sonraki iş ADAYIN KİM OLACAĞI…Ocakta bu konuyu tartışıp karara bağlayacaklar. Eğer 6 lider birlikte ortak aday belirleyebilirse siyasal hayatımız açısından olağanüstü bir iş çıkarmış olurlar.

Her seçim özel bir duyguya, o seçime has özel bir psikolojiye sahiptir. 2023 seçimi 20 yıllık iktidarın ardından ‘Erdoğan'la 5 yıl daha mı’ yoksa ‘artık yeter, değişim zamanı mı’’ referandumu şeklinde geçecek. Ve elbette bağlantılı olarak Partili Cumhurbaşkanlığı ile devam mı parlamenter sisteme geçip tarafsız Cumhurbaşkanı mı sorusu yanıt bulacak. Seçimin kaderi bu iki konuda halkın tercihine bağlı olarak belirlenecek.

Ama seçim bu. Kolay değildir. Referandum dedik ya. Baksanıza Erdoğan ‘Benimle devam edin’ mesajını verebilmek için hamle üstüne hamle yapıyor. Kendisi olmazsa işlerin yolunda gitmeyeceği gibi bir algıya oynuyor. Muhalefetin de ‘Erdoğan’la değil artık’ mesajını verebilmesi için güçlü/etkili bir program, söylem, eylem, yol haritası ve alternatifle seçmeni ikna etmesi lazım. Millet ittifakının hamlelerini bekliyoruz. Millet Masası, millete ‘Erdoğan'sız Türkiye hayali’nin nasıl olacağını anlatabilecek mi? Ve seçmeni buna ikna edebilecek mi? İşte Bilkent'teki sunumda ve Celal Bayar’daki zirvede buna bakacağız. Sizce Erdoğan'sız bir Türkiye nasıl olur?

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Küçükkaya Arşivi