Zorunlu eğitim süresini tartışmaya açmışlardı: ‘4+4+4’ün son 4’ü değişiyor mu?

Zorunlu eğitim süresini tartışmaya açmışlardı: ‘4+4+4’ün son 4’ü değişiyor mu?
Eğitimciler, işsizliği artıracağını vurgulasa da MEB, 12 yıllık zorunlu eğitimi tartışmaya açmaya devam ediyor. Eğitim dışında kalan çocukların sayısı 600 bini aştı ancak iktidarın derdi zorunlu eğitim tartışması. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci konuya dair yeni açıklamalarda bulundu.

Eğitimde fırsat eşitsizliği her geçen gün daha da derinleşirken, 12 yıllık zorunlu eğitime yönelik tartışmalar da sürüyor. Çocuk işçiliğinin teşvik edildiği MESEM projeleri yetmedi, MEB'i 2012 yılında başlayan 4+4+4 eğitim sistemi de kesmedi. İktidara yakın çevrelerin başlattığı zorunlu eğitim tartışması daha da büyüyor.

BAKAN YARDIMCISINA GÖRE SON 4 YIL "BİR PROBLEM"

Lise eğitim süresinin azaltılması hedeflenirken MEB'den yeni bir açıklama geldi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci “4+4+4 sisteminin son 4 yılı ile ilgili bir problem olduğu noktasında mutabakat var. En güzelini yapmaya çalışacağız. Bu tür toplantıları destekliyoruz” dedi.

16e0cce580a20c40d36bada064fea9e1.jpg

BİNLERCE ÖĞRENCİ EĞİTİMDEN KOPTU, ONLARIN DERDİ EĞİTİM SÜRESİNİ DÜŞÜRMEK

MEB'in 2023-2024 öğretim yılı istatistiklerine göre eğitim dışı kalan çocukların sayısı 600 bini aştı. Ancak iktidarın derdi ne eğitimde fırsat eşitliği ne de eğitime ulaşamayan çocuklar. Binlerce öğrenci temel eğitim hakkından mahrum kalırken Enstitü Sosyal, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci'nin de katıldığı bir "çalıştay" düzenledi. Çalıştayın derdi ise "Zorunlu olmasın ama nasıl olsun" oldu.

MEB, "1+3 OLSUN, 2+2 OLSUN" DİYE TARTIŞIYOR

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, Çalıştayın açılış konuşmasında Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci “4+4+4 sisteminin son dört yılı ile ilgili bir şey yapılması gerektiği konusu son zamanlarda herkes tarafından tartışılıyor. Burada bir sorun olduğu noktasında mutabakat var. Fakat bizim bu meseleye ihtiyatlı yaklaşmamız gerekiyor. Sadece kademenin süresi ile ilgili bir olay değil. Birçok noktayı etkiliyor. Bu konunun hakikaten çok detaylı tartışılması gerekiyor. Çok konuşuluyor medyada, 1+3 olsun, 2+2 olsun gibi... Bizim bu konuda herhangi bir angajmanımız yok. Tartışmalar sonrası ne olacak bunu görmek istiyoruz. Oturup beraber daha da derinleştirip en güzelini yapmaya çalışacağız. Eğitim politikalarında sonucu belirleyen çok fazla parametre var. Bu sebeple çok iyi tasarlanmış programlara ihtiyacımız var. Bu tür toplantıları destekliyoruz” dedi.

906001-1817193968.jpg

EĞİTİMDEN KOPUŞ SON 3 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Milli Eğitim Bakanlığının 2023-2024 öğretim yılı istatistiklerine göre eğitim dışında kalan çocukların sayısı yüzde 38.4 artarak 612 bin 814’e ulaştı. Yani eğitim dışındaki çocuk sayısı son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Eğitim dışındaki çocukların yüzde 46.4’ü ise kız çocuğu.

ogun.png

HER 3 ÇOCUKTAN BİRİ OKULA AÇ GİDİYOR

Her 3 çocuktan birinin okula aç gittiği Türkiye'de iktidarın eğitim politikaları, var olan sorunları çözmek bir yana daha da derinleştiriyor. Kamuda tasarruf tedbirleri adı altında yeterli temizlik personeli istihdamı sağlanmayan okullar adeta çöplüğe dönüşürken MEB, zorunlu eğitim süresini dert edinmiş durumda.

yusuf-tekin-aa-2056116.jpg

BAKAN TEKİN SİNYALLERİNİ VERMİŞTİ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Şubat sonralına doğru yaptığı açıklamada 4+4+4 eğitim sisteminden geri dönüşün sinyallerini vermişti.

Tekin, “Zorunlu eğitimin çok olduğunu, yakında bunun tartışmaya açılacağını ben de tahmin ediyorum. Bu kadar uzun bir süre standart bir eğitime çocukları tabi tutmak doğru olmayabilir” diye konuşmuştu.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi