Yüzbinlerce Esnafa Kredi Şoku: Aylık Ödeme Tablosunu Gören Ne Yapacağını Şaşırdı!

Yüzbinlerce Esnafa Kredi Şoku: Aylık Ödeme Tablosunu Gören Ne Yapacağını Şaşırdı!
Bankadan gelen haber esnafı sarstı. Sabit faizli kredi kullanan esnafın ödemesi bir gecede iki katına çıktı. En düşük faiz yüzde 7 buçuktan 17’ye yükseldi. Halkbank, 1 Mayıs tarihli kararıyla eski tarihli kredileri de faiz artışı kapsamına aldı. Esnaf isyan etti.

Esnaf artık işletmelerini güçlendirmek için değil kepenk indirmemek için mücadele ediyor. Ayakta durmak için kredi çeken milyonlarca esnaf şimdi de kredi şoku yaşamaya başladı. Halkbank, 1 Mayıs itibariyle esnaf kredi faiz oranlarını artırdı. En düşük faiz yüzde 7 buçuktan 17’ye yükseldi. Halkbank, 1 Mayıs tarihli kararıyla eski tarihli kredileri de faiz artışı kapsamına aldı.Esnaf isyan etti. CİMER'i şikâyet yağmuruna tuttular.

Halk Akademi'den Çiğdem Tosun'un haberine göre, Sabit ve düşük faiz vaadiyle kredi kullanan esnafların, kredilerinin faizleri şok bir kararla artırıldı. Esnaf isyan etti. Halkbank esnaf kredilerinin faiz oranlarını bir gecede artırdı.

YÜZDE 7.5'LİK FAİZ YÜZDE 17'E ÇIKARILDI!
Hazine destekli esnaf kredilerinde yapılan güncelleme ile 11 Kasım 2022 ile 9 Temmuz 2023 tarihleri arasında kullanılan kredilerin faiz oranı yüzde 7,5'ten yüzde 17'ye yükseltildi. 4 Ocak 2021 ile 6 Haziran 2021 tarihleri arasında kullanılan kredilerin faiz oranı yüzde 8,5'ten yüzde 18'e çıkarıldı. 7 Haziran 2021 ile 10 Kasım 2022 tarihleri arasında kullanılan kredilerin faiz oranı ise yüzde 9,5'tan yüzde 21'e çıkarıldı.

whatsapp-gorsel-2024-05-30-saat-15-45-30-b685b928.jpg

YÜZBİNLERCE ESNAFA KREDİ ŞOKU

Esnafların tepkisi çığ gibi büyüdü. Şikâyetlerini bankaya ve CİMER’e ilettiler. Yüksek enflasyon, artan maliyet, kira ve tüm giderler ile mücadele ederken zar zor ayakta kalan esnaf, şimdi ödemelerini nasıl yapacağını düşünüyor. Faiz oranlarındaki artışa en büyük tepki, geçmiş kredileri de kapsamasına verildi.

'ANAPARAYI BİLE ZOR ÖDÜYORUZ'

İstanbul Sultangazi’de berber işleten Selçuk S. 2 yıl önce, Halkbank’tan sabit faizle, esnaf kredisi kullandığını, ödemelerinin 36 ay vadeyle 11 bin lira şeklinde yaptığını söyledi. Bankadan gelen telefonla aylık ödemesinin yaklaşık 14 bine yükseldiğini öğrendi. Selçuk S. “Esnaf odasına kayıtlı olduğum için 2016 yılında bu krediyi kullanmıştım. 2022 yılında tekrar kullandım. Bankadan gelen telefonla kredi faizimin artırıldığını öğrendim. Bu kredi esnafa sabit faiz vaadiyle veriliyor. Ben işletmem ayakta kalsın diye bu krediyi kullanıyorum. Anaparayı ödemekte bile güçlük çekerken faizle nasıl mücadele edeyim?” diyerek duruma tepki gösterdi.

ESNAF: ‘BEDELİNİ NEDEN BİZ ÖDÜYORUZ’

Esnaflar, mevcut enflasyon ve faiz oranlarının yıllarca önce çektikleri krediler üzerinde etki etmesine isyan etti. Faiz artışıyla mevcut borçları neredeyse iki katına çıktı. Ekonomi politikaları esnafın mağduriyetine dönüştü. Esnaf kredisi mağduru Selçuk S. “Enflasyon ve kötü ekonomi politikalarının bedelini neden esnaf ödüyor? Savaş mı var neden buna ihtiyaç duyuluyor. Sözleşme de esnafı koruyan hiç mi madde yok.? Bir gece de artırım yapılabiliyor. Bu insanlık dışı bir durum kabul edilemez. Yetkililerin bu yanlıştan dönmelerini rica ediyorum.” diyerek mağduriyetlerin giderilmesini talep etti.

MOBİLYACININ AYLIK ÖDEMESİ 3.500 ARTTI

Aynı ilçede mobilya üretimi yapan Yıldıray G. ise, aylık 13.500 TL seviyesindeki aylık ödemesinin 17 bin liraya çıkarıldığını kaydetti. Yıldıray G., toplamda 500 bin TL olarak aldığını belirterek, faiz güncellemesi ile asgari 100 bin TL fazla paranın kendisinden tahsil edilmeye çalışıldığını kaydetti.

whatsapp-gorsel-2024-05-30-saat-15-45-30-bd40176d.jpg

BANKA: GEÇMİŞE YÖNELİK UYGULAMADIK

Halkbank yaptığı duyurusunda “Bankamız esnaf kredileri faiz oranları, 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere güncellenmiştir. Faiz oranı değişikliği geçmişe yönelik olarak uygulanmamıştır. Esnaf kredilerine uygulanacak faiz oranı, yasal olarak banka kaynak maliyetinin altında olmayacak şekilde belirlenmektedir. Esnaf kredileri, vadeleri boyunca sabit faizli krediler değildir. Bankanın, kaynak maliyetine bağlı olarak özü itibariyle değişken faizlidir” açılamasını yapmıştı.

Kaynak:halktv.com.tr Ekonomi Servisi