'Yıllardır AKP'ye oy verdik şimdi suyumuzu bize parayla satmaya kalkıyor'

Erzurum'un Söğütlü köyünde belediyenin sayaç takmasını kabul etmedikleri için susuz kalan köylüler isyan etti. İYİ Parti İl Başkanı Karapınar'a dert yanan köylüler yıllardır AKP'ye oy verdiklerini söyleyerek seçim yaklaşınca köye belediyenin su bağlayacağını ancak buna kanmayacaklarını ifade etti.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin köy evlerine su saati takılması talimatı vermesi ve suyun artık ücretli hale gelmesine köylüler "Su bizim köyümüzün suyu" diyerek tepki göstermişti. Bunun ardından belediyenin kararı ile jandarma köye giden su şebekesinin vanasını kapattı ve köylüler su sıkıntısı çekmeye başladı.

İYİ Parti Erzurum İl Başkanı Melih Karapınar da köy ziyaretleri kapsamında gittiği Erzurum'un Hınıs ilçesinin Söğütlü köyünde halkın susuzluk şikayetiyle karşılaştı. Burada 70 yaşındaki Sadriye Doğan, susuzluğa isyan etti.

'Çocuklar sebzeye meyveye hasret'

70 Yaşındaki Sadriye Doğan köy sularının kesildiğini, köy çeşmesinde akan suyun kirli ve tuzlu olduğunu ve bir meyve ile sebzeye hasret kaldıklarını belirterek şunları söyledi:

"Benim bir oğlum var yanımda, su çekmekten perişan oldu. Bir iki danamız var içerde onlara su veremiyoruz. Ben hastayım, çamaşırlar orada duruyor. Su yok, yıkayamıyorum. Banyo yapamıyoruz. Biz Müslümanız, bu nasıl memleket? Bu nasıl kaymakam? Bu nasıl savcı? Onlar da oldular bir Tayip Erdoğan mı? Açız. Bakın bu çocuklar bir sebzeye hasret, bir armuda, bir ayvaya hasret. Çalışanım yok bir oğlum bir de ihtiyar kocam var. Merhamet edin, Allah'tan korkun. İyilik edin ki Allah size versin. Allah bakıyor ki kulları zalim, zalimlik ediyorlar Allah'tan diyor bende size öyle ederim. Ben bu köylü değilim Erzurum kızıyım, Kürt biriyle evlendim ve ben Kürtlerden razıyım ki Allah razı olsun. Biraz merhamet etsinler bugün kaç gündür susuzluktan ölüyoruz. Köyün çeşmesi var. O da tuzlu su ve hiç içilmiyor."

whatsapp-image-2022-08-16-at-15-50-02.jpeg

'Merhamet edin'

Mecbur kaldıkları için tuzlu suyu yemek yaparken kullandıklarını anlatan yaşlı kadın, yemeğin çok kötü koktuğunu söyledi. Merhamet edilmesini isteyen kadın "Kaymakam efendi elini öperim, savcı bey ellerinden öperim gelin çocuklarımızı görün toz içindeler kötü durumdalar. Gelip bizden oy istiyorlar. Evet, oy verdim. Onlara oy verdim. Peki ben kapımın önünde niye çamurun toprağın içinde yaşıyorum. Bakın benim banyom yok, tuvaletim yok, bir oda bir salon evde yaşıyoruz. Merhamet edin, insan bir yardım eder. Benim bir iki dana bir iki danam var gözümüz onlarda bakıyoruz ki bir kaşık süt versinler içelim. Bizde varlık yok biz böyleyiz" dedi.

whatsapp-image-2022-08-16-at-15-50-03.jpeg

'Teşekkür ederim sana, yazıklar olsun sana'

Sular olmadığı için ne Kuran okuyabildiğini ne de namaz kılabildiğini söyleyen kadın, ekmek dahi pişiremediklerini söyledi. Maddi durumlarının da iyi olmadığını söyleyen Sadriye Doğan, yardım istedi ve şu ifadeleri kullandı:

"Tayip Erdoğan sen kazanmak istiyorsun. Ama sen milleti öldürdün, herkesin içini kırıp döktün. Açlıktan ölüyorlar, üst yok baş yok, ayaklarında ayakkabı yok. Bakın bu çocuklar ne durumda. Allah'tan kork her şeyi pahalı ettin ama biz senin gibi değiliz. Teşekkür ederim sana, yazıklar olsun sana. Hiç küsme, hiç kusura bakma, gel benim evimi barkımı gör. Bana yardım et. Bu durumu görür, çözüm bulursa ben ona kurban olurum o zaman. Ama yanlış etti kaç yıldır, iyiydi. Mazot kaç lira bakın, ekin ekeceğiz mazot yok alamıyoruz. Bir litre mazot 30 lira olmuş bu durumları Allah kabul etmez.”

whatsapp-image-2022-08-16-at-15-50-06.jpeg

'Bu sizin rezilliğinizdir'

Yaşlı köylü kadını dinleyen İYİ Parti Erzurum İl Başkanı Melih Karapınar AKP’ye seslenerek şunları söyledi:

"AKP milletvekillerine sesleniyorum; Hınıs ilçesi Söğütlü köyünde 70 yaşındaki Sadriye anamız diyor ki yaz geldi, geçiyor ama bugüne kadar ben bir meyve yüzü görmedim. Ben sebze yüzü görmedim. Benim tuvaletim yok, banyom yok bir suyumuz vardı suyumuzu da kestiniz. Yaşam hakkımıza müdahale ediyorsunuz. Buradan bütün Türkiye’ye sesleniyorum. 21. yüzyılda AKP iktidarında Türkiye’nin geldiği nokta bu. Sadriye ananın sesine kulak verin bakın burada küçük çocuklar var, hepsi kaç gündür susuz. Evet çağ atlattınız Türkiye’ye işte geldiğiniz nokta bu. Gelin halkın içine çıkın. Sadriye ananın bu yaşadıkları sizin ayıbınızdır. Bu sizin rezilliğinizdir. Bu sizin utancınızdır.

'Bu gidişle barajın dibinde kalırsanız'

Karapınar açıklamasının devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi ve "Sayın Cumhurbaşkanım geçekten Erzurum milletvekilleri, Erzurum Belediye Başkanı, Erzurum İl Başkanı yani sizin böyle milletvekilleriniz, il başkanlarınız, belediye başkanlarınız olursa siz değil Cumhurbaşkanı olmak ve seçim kazanmak, bu gidişle barajın dibinde kalırsanız hiç şaşırmayın. Çünkü halkın içine çıkamayan bir AKP milletvekilleri, belediye başkanları, il başkanları var. İşte Erzurum’un hali, işte çocuklarımızın hali, işte Hınıs’ın hali işte Söğütlü köyünün hali, işte Sadriye anamızın hali. Bu durumu Başta Cumhurbaşkanımızın taktirine ve bütün Türkiye’nin vicdanına havale ediyorum" diye konuştu.

'Seçim yaklaşınca gelip suyumuzu açacaklar'

Karapınar daha sonra köy içinde gezerek diğer vatandaşlar görüştü. İYİ Parti İl Başkanı ile görüşen köylüler suların kesilmesine sert tepkiler vererek bu durumun kabul edilmez olduğunu belirtti. Köyde ömürlerini tüketen yaşlı birçok köylü de köyün suyunun kesilmesine sert tepki göstererek yılardır AKP’ye oy verdiklerini ama sularının kesildiğini artık oy vermeyeceklerini dile getirip şu tepkileri dile getirdiler:

"Bu köye başka yerden parayla su satın alıp getirdik, köylülerin kendi suyunu parayla köye satmak istiyorlar bunu kabul etmiyoruz biz yıllardır AKP’ye oy veriyoruz şimdi suyumuzu kestiler ve parayla satmak istiyorlar ama göreceksiniz seçim yaklaşınca gelip suyumuzu açacaklar bunu yemeyiz ne oy veririz ne de bu durumu kabul ederiz. Bizim suyumuz köyün suyu, parayla su kabul etmiyoruz. Köy susuzluktan kırılıyor ama kimsenin umurunda değil. Vatandaş korkuyor sesini çıkaramıyor ama bizi isterse içeri atsınlar artık konuşacağız”