"Yeni bir Çorlu bekleniyor"

İsmail Saymaz, Halk TV'de sunduğu Neyse O programında Çorlu dosyasını açtı. Katliamın üzerinden 22 ay geçmesine rağmen, hâlâ hattın eksikleri tamamlanmış değil...

Halk TV Haber Merkezi

Çorlu tren katliamının üzerinden 22 ay geçti ancak katliamın yaşandığı hattın eksikleri henüz tamamlanmadı. İsmail Saymaz, Halk TV'de sunduğu Neyse O programında, TCDD'nin iç yazışmalarını açıkladı. Yazışmalarda, TCDD'nin köprü ve menfezlerin ne durumda olduğunu bilmediklerini ve yeni bir kazanın an meselesi olduğunun sinyalini verdi.

Yazışmalardan ilkinde, hattın güvenliği konusunda net bilginin olmadığı belirtilirken; TCDD'nin, herhangi bir su baskınından dolayı yeni bir Çorlu faciasının yaşanabileceğini düşündüğü anlaşılıyor.

Öte yandan aynı yazışmada, söz konusu bölgenin deprem bölgesi olduğu da ifade edilirken, olası bir depremde buradaki köprü ve menfezlerin zarar görebileceği vurgulanıyor.

Çözüm için 1 yıldan 3 yıla kadar süre istendi

Aranan çözüm için "Bütün buraların elden geçirilmesi için 1 yıldan 3 yıla kadar bize süre lazım," deniliyor. İsmail Saymaz ise buna karşılık "Bu sürede demiryolları askıya alınamayacağına ve zaten ciddi bir trafik yükü olduğuna göre bu sorunun çözülmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Yazıya göre bu bölgede güvenliği ve denetimi sağlayacak personellere ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Ancak yazıya yanıt 15 Ocak'ta veriliyor. TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü verdiği yanıtta, "Hattın gözetim altında tutulması için görevli personelin görevlendirilmesi, eksik olan personelin tamamlanması için gerekli işlemlerin yapılması, ihtiyaç hâlinde 3'üncü şahıslardan hizmet alınması..." ifadeleri yer alıyor.

TCDD, "Benim yol ve geçit bekçisine ihtiyacım var" diyor

İsmail Saymaz, bu yanıtın "Benim yol ve geçit bekçisine ihtiyacım var" anlamına geldiğini belirtti. Saymaz, "Bu ne demek biliyor musunuz? Demiryollarında her 10 kilometrede bir yol ve geçit bekçileri hat üzerinde gidip gelerek; gerek raylarda, gerek rayların altyapısında, gerek o hat üzerindeki menfez ve köprülerde bir sorun olup olmadığını kontrol ederler. İşte bunlara, yol ve geçit bekçisi denir. Bu yazıda 'Benim buna ihtiyacım var' deniliyor." dedi.

67 bekçi gerekirken, toplam bekçi sayısı 4...

TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğünün yazısına yanıt ise 8 Mayıs 2020'de yani 4 ay sonra geldi. Bu yanıtta ise TCDD'nin kaç tane yol ve geçit bekçisi olduğu söyleniyor. Hâlihazırda TCDD'de Sakarya'nın Hereke mıntıkasında Yol Bakım Şefliğinde 1, Sakarya Arifiye mıntıkasında 2, Çerkesköy hattında 1 olmak üzere toplam 4 tane yol ve geçit bekçisi olduğu belirtiliyor. Yani 10 kilometrede bir olması gereken yol ve geçit bekçileri, yüzlerce kilometrelik demiryolu hattında toplam 4 tane bulunuyor.

Aynı yazıda bu hatta 67 yol ve geçit bekçisine ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Bu yazıya ise henüz bir yanıt verilmedi. Personel alımı yapılıp yapılmadığı bilinmezken, Çorlu tren katliamının üzerinden 22 ay geçmesine rağmen hattın eksikleri henüz tamamlanmış değil.

Etiketler :