Varlık Fonu’na ilişkin denetim raporları saklanıyor

Varlık Fonu’na ilişkin denetim raporları saklanıyor
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yasaya göre Ekim ayında TBMM'ye sunulması gereken Türkiye Varlık Fonu'na ilişkin denetim raporlarının geciktiğini bildirdi.

CHP’li Özel, “Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Varlık Fonu’nun başında kendisi, yönetiminde damadı olduğu için şirketi bir aile şirketi olarak görebilir ancak bu şirket bir aile şirketi değil. Bu raporun TBMM’ye sunulması gerekiyor. Varlık Fonu’nu Parlamento’nun denetiminden kaçıran, kendi yaptığı kanuna, Anayasa'ya uymayan bir iktidarla karşı karşıyayız” dedi.

Özel, raporun bir an önce TBMM’ye sunulmasını istedi.

Ekim ayına kadar gelmeliydi

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; CHP’li Özel, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması Kanunu’nun 6’ncı maddesi gereğince bağımsız denetim raporlarının her yıl ekim ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderilmesi gerektiğini anımsattı.

Türkiye'nin çok önemli değerleri ve şirketleri ile kamu bankalarının Varlık Fonu bünyesine devredildiğini belirterek, şunları söyledi:

"O süreçte biz bunun Sayıştay denetimine tabi olması gerektiğini söyledik. Denildi ki ‘6741 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesine göre denetlenecek.’ Kim denetleyecek? Bu rapor Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelecek. Kanunun 6'ncı maddesi ne diyor? Ekim ayına kadar gelmesi lazımdı. Yani 2018'in raporu 2019'un Ekim ayında sunulacak. Gelmedi, Plan ve Bütçe Komisyonu da bu Varlık Fonu denetim raporunu görüşemedi.”

ozgur-ozel.jpg

Yandaşı kurtardı

CHP’li Özel, Türkiye Varlık Fonu’nun portföyünde Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Borsa İstanbul, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Eti Maden, Kayseri Şeker Fabrikası, ÇAYKUR, Türk Hava Yolları, Türk Telekom ve mülkiyeti Hazine’ye ait bazı taşınmazların bulunduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Varlık Fonu ekonomiyi uçuracaktı ama yandaş kurtarma fonuna dönüştü. Bulduğu bir milyar Avro'luk krediden 1,7 milyar TL’ye İstanbul Finans Merkezi müteahhitlerini kurtardılar. Kamu şirketlerinin zararları katlanıyor. Bu konu Meclisin önemli denetim görevlerinden bir tanesidir. Bunun ortadan kaldırılmasını kabul edilebilir bulmuyoruz. Tüm siyasi partileri ve özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi'ni uyarıyoruz, Varlık Fonu raporu bir an önce Meclise gelmeli ve Plan Bütçe Komisyonu'nda incelenmeli. Parlamento çıkardığı kanuna sahip çıkmalı ve bu gecikmenin hesabını sormalıdır.”
 

Etiketler :