Uzmanlar yanıtladı: Ramazan ayında tam kapanma olacak mı?

Uzmanlar yanıtladı: Ramazan ayında tam kapanma olacak mı?
Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu ve İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Ramazan ayında tam kapanma kararı alınacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Uzmanlar kararların kontrollü alınması gerektiğine işaret etti.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu ile İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı Halk TV'de yayınlanan Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programında Ramazan ayında alınacak tam kapanma kararına ilişkin konuştu. Kısıtlamaların devam ettirildiği kasım ve aralık ayına işaret eden Çamlı, vaka sayısındaki artışta, 'lebaleb' AKP kongreleri ve mutant virüsün yaygınlaşması gibi sebeplerin etkili olduğunu söyledi. Çamlı, "Yeni bir pik dalgası işaretlerini vermişti ancak vaka artışına rağmen kontrollü açılım süreci yine de başlatıldı. TTB buna karşı çıktı. İzmir’de son 4 haftada yüzde 160’lık bir vaka artışı yaşandı. 39 tane il kırmızı durumda. Yüksek riskli ve çok yüksek riskli illerin nüfusu toplam nüfusun yüzde 90’ına yakın" dedi.  

Çamlı "Ramazan ayında kapanma olacağına dair de birtakım söylentiler var ama bunların da iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Sahadan alınan verilerin detaylı incelenmesi bu süreçten ekonomik olarak etkilenecek mağduriyet yaşayacak kesimlerin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Sokağa çıkma yasağı gibi toptancı karar sürece zarar verebilir. Esnafın, işçilerin mağduriyetleri karşılanmalı" şeklinde konuştu. 

"Yatak konusunda tıkanıklığa gidebiliriz"

Bülent Tutluoğlu ise "Hastaların yatış süresi uzadı. Kullandığımız cihazlarla tedavi etmeye çalışıyoruz ama tedavi edemediğimiz zaman hastalar için yoğun bakım süreci başlıyor. Bu süre de aylarla ifade edebileceğimiz anlamda uzun oluyor. yatak döngüsü olmadığı için yatak konusunda sıkışmaya başladık ve tıkanıklığa gidebiliriz" dedi. 

Kapanmaya işaret eden Tutluoğlu "İnsanlara ölüm ihtimali olan bir durumla karşı karşıya kal ya da açlıktan öl deniyor. İnsanlara yaşayabileceği destek verilmezse kapanmanın anlamı olmuyor. Gerekli aşıyla bu karar desteklenmezse yine aynı tabloyla karşılaşırız" dedi. 

Etiketler :