Üstün Dökmen'den köpek düşmanlarına ezan hatırlatması

Üstün Dökmen'den köpek düşmanlarına ezan hatırlatması
Ünlü psikolog ve yazar Üstün Dökmen, AKP iktidarının geçirdiği kanlı yasanın ardından basına yansıyan köpek itlafı haberleri üzerine dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Türkiye'nin ünlü psikologlarından Üstün Dökmen, Cumhuriyet'teki köşesinde köpek katliamına karşı bir yazı yazdı. Dökmen, 19. yüzyılda İstanbul'daki köpeklerin Sivriada'ya sürgün edilip ölüme terk edilmesini hatırlattı. Dökmen, Sivriada sürgünü ardından çıkan yangın ve büyük savaşları köpeklerin ahına bağlayan Türk halkının ve hayvanları geri getirdiğini ifade etti.

Dökmen, Türk halkının yıllardan beri köpeklere dini bir kutsallık atfettiğini ezanla hatırlattı.

"Geleneksel kültürümüzde insanlar köpekleri hem mekruh sayar hem de onlara kutsallık atfederlerdi. Köpeklere kutsallık atfettiklerini nereden anlıyoruz? Köpeklerin ulumalarına ilişkin yorumlarından anlıyoruz. Şöyle ki:

Sabah ezanı okunduğunda sokak köpekleri mutlaka ulur. Kurt ulumasına benzeyen bu uluma sabah sessizliğinde tüyler ürperten bir atmosfer yaratır. Halkımız bu ulumaları iki farklı şekilde yorumlar. Birinci görüş ezanını duyan köpeklerin Allah’ın adını yüceltmek için uludukları şeklindedir. Halkımızın bu konudaki ikinci yorumu ise ezanı duyan kötü cinlerin, şeytanların ortalığa çıkıp kaçıştıkları, insanların göremedikleri bu varlıkları gören köpeklerin ise öfkeyle uludukları şeklindedir. Bu yorumlar doğru olsun, olmasın, sonuçta halkımız köpeklere dinî açıdan bir kutsallık atfetmektedir. Bu çoğunluğun görüşüdür. Böyle olunca da köpekleri itlaf etmek halkın dinî duygularına saygısızlık olur. Sokak köpeklerini itlaf ettiğinizde onların sabah ezanında Tanrı’yı yüceltmelerini engellemiş olursunuz"

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Kaynak:Cumhuriyet