Türkiye'de lider Yozgat oldu
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Ömer Şentürk, baklagil üretiminin Türk tarımı için önemine dikkat çekerek, "Ülkemizde yeşil mercimek üretiminde ilimiz birinci sıradadır" dedi.
Türkiye'de 6 milyon 130 bin dekarlık ekilebilir alanıyla beşinci sırada bulunan Yozgat’ta, önceki yıllara oranla yeşil mercimek ekim alanı 224 bin 500 dekara çıkarılarak, yaklaşık 25 bin ton mercimek hasadı gerçekleştirildi.

"ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR"
Şentürk, Yozgat’ın yeşil mercimek üretiminde ilk sırada yer aldığını hatırlatarak, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
"İnsan gıdasının en temel besin kaynaklarından olan yemeklik baklagil üretiminin arttırılması ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. İlimiz yemeklik baklagil üretiminde önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde yeşil mercimek üretiminde ilimiz birinci sıradadır. Mercimek konusunda yapılan çalışmalar sonucunda yeni çeşitler geliştirilmektedir. İl müdürlüğümüzün görevlerinden birisi de yeni geliştirilen çeşitlerin çiftçilerimize ulaştırılarak, tanıtılması ve yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. Bu çeşitlerden bakanlığımıza bağlı Ankara tarla bitkileri merkez araştırma enstitüsünde geliştirilerek, tescil edilmiş olan kışlık yeşil mercimek çeşidi Yusuf Han çeşidini ekim ayında ektik.
DENEME EKİMİ YAPILDI
Şu anda yine Ankara tarla bitkileri merkez araştırma enstitüsü ıslah edilen, tescil edilmiş olan Bozok, Gümrah ve Sultan çeşitlerinin ekimini yapıyoruz. Bu çeşitleri ekerek aynı zamanda kışlık olarak ekilen çeşitlerin de çiftçilerimize göstermek ve tanıtmak istiyoruz. Yapılan bu deneme ekimi üretim sezonu boyunca il ve ilçe teknik personelimiz tarafından takibi yapılacak. İlaçlama ve bakım çalışmaları zamanında yapılması sağlanacaktır. Hasat çiftçilerimiz ile birlikte yapılacak, sonuçlar bütün çiftçilerimize duyurulacaktır."


